Постът му го задължава да бъде деполитизиран, но той често

...
Постът му го задължава да бъде деполитизиран, но той често
Коментари Харесай

Иван Гешев вече направи своя избор. Как главният прокурор взе страна в кампанията

Постът му го задължава да бъде деполитизиран, само че той постоянно нападна съответни партии. Последната му изява пред медиите, въпреки и индиректно, още веднъж беше ориентирана против политическите му критици. Ето по какъв начин основният прокурор даде да се разбере кого харесва и кого не харесва в тази акция.

“Психодесни ”.

“Анархолиберали ”.

“Политическо-партизантски напън ”.

“Каста богоизбрани като в Древния Рим ”.

“Срастване на всевъзможни институции, престъпна престъпност, мутри ”.

Това са единствено дребна част от определенията, които основният прокурор Иван Гешев е употребявал по адрес на политиците, които подлагат на критика прокуратурата и персонално него. Той не всеки път ги загатва поименно, само че постоянно твърди, че зад рецензиите против държавното обвиняване стои “мафията ”. По същия метод Гешев изяснява и закриването на профилираното правораздаване.

Макар българското законодателство да не разрешава на магистратите да демонстрират политически пристрастия, основният прокурор постоянно дава обществено да се разбере кои партии му се нравят повече от други. И това е видно още отпреди избора му на този пост в края на 2019 година
Гешев в никакъв случай не напада ГЕРБ и Движение за права и свободи, да вземем за пример, а те в никакъв случай не му желаят оставката.
Гешев в никакъв случай не атакува ГЕРБ и Движение за права и свободи , да вземем за пример, а те в никакъв случай не му желаят оставката. Той не подлага на критика и “Възраждане ” , въпреки че около пандемията от ковид проруската партия се разгласи за промяната на основния прокурор, само че след това спря да разяснява тематиката.

Основна цел на политическите изявления на Гешев са “Продължаваме смяната ” (ПП) и “Демократична България ” (ДБ). Двете партии ще се явят на изборите в неделя в коалиция и измежду главните си цели слагат промяната на прокуратурата.

Именно те бяха упоменати и по време на последната конференция на управлението на държавното обвиняване, проведена в разгара на предизборната акция.

На 16 март Гешев, говорителката му Сийка Милева и шефът на националното разследване Борислав Сарафов показаха данни за оголен скрит план сред “криминални престижи ”, политици, публицисти и предприемачи, чиято цел е събаряне и даже ликвидиране на основния прокурор.

Свободна Европа беседва с правозащитния юрист Михаил Екимджиев и преподавателя по политология от Софийския университет Даниел Смилов , с цел да потърси отговор на въпроса: намеси ли се прокуратурата в акцията? Двамата бяха единомислещи, че моментът за тази изява на Гешев и споменаването на най-големите му политически критици не са определени инцидентно.

Екимджиев сподели, че стремежът на основния прокурор да дискредитира тъкмо тези партии е забележим още от времето, когато кандидатурата му за правоприемник на Сотир Цацаров към момента не беше издигната публично.

Според Смилов задачата на последната демонстрация на Гешев е била “да се даде контрапункт на “Магнитски ” . Непосредствено преди началото на акцията някогашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов , някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров и още трима души. Политологът е на мнение, че прокуратурата е желала да отклони медийния фокус от тази тематика към хипотетичния незаконен скрит план, в който се загатват Политическа партия и Демократична България.
Сценарий като през 2020
По време на на 16 март пред медиите бяха прожектирани извадки от писма и фрагменти от аудиозаписи на диалози, в които наред с известни прозвища на обвинени се загатваха и абревиатурите на двете партии. Не стана ясно обаче каква е доказателствената стойност на показаното. Не стана ясно и какъв тъкмо е подтекстът, който свързва всички упоменати.

“В мен буди откровено неразбиране кое е най-малкото общо кратно, което свързва хора от разнообразни публични прослойки – от ъндърграунда, хора интелигентни и хора малообразовани. Кое е това обединително звено, кое е общият интерес, който свързва всички тези лица ”, попита риторично Сарафов, призовавайки медиите сами да поясняват чутото.

Сред упоменатите бяха “човекът с прякор Къро ”, “Цецо от Белград ”, “Бобока ”, “Кирчо и Асенчо ”, “Черепа ”, “Кокорчо ”, Владислав Горанов, както и проверяващият уебсайт BIRD. От изказванията на управлението на прокуратурата стана ясно, че то няма визия дали тези записи са били направени посредством законно потребление на специфични разследващи средства (СРС). Не стана ясно и дали прокуратурата разполага с някакви други доказателства, подкрепящи чутото в записите.

Въпреки това Гешев заключи, че “става въпрос за това, което някои назовават овладяна страна, а други назовават мафия – слепване на всевъзможни институции, престъпна престъпност, мутри и който желаете още ”.
В тази конференция всичко беше струпано в насипно положение.Михаил Екимджиев
“В тази конференция всичко беше струпано в насипно положение - цитати, извадени отвън подтекста, без да е ясно каква е тематиката на диалога, дали се приказва съществено, метафорично или с възприятие за комизъм ”, разяснява Михаил Екимджиев пред Свободна Европа.

Той напомни, че по сходен метод в разгара на митингите през лятото на 2020 година държавен прелом и популяризира елементи от диалог на укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков, записани със СРС.

“Съвпаденията са с това, че се дават напълно ангро случайни данни в насипен тип за извънредно рисково закононарушение. Тогава беше за готвен бунт и държавен прелом, в този момент - надали не за нападение против Гешев, който би трябвало да е един от стожерите на правосъдната система, в случай че бяхме естествена страна. ”

По думите на Екимджиев “това същностно съвпадане е индикация, че се преследва една и съща цел от прокуратурата ” - основаване на фиктивно съображение “всеки, който е неуместен и който Гешев желае да управлява, да бъде подслушван, наблюдаван, сниман ”.

През 2021 година Народното събрание и Министерство на вътрешните работи изнесоха данни за и протестиращи, само че прокуратурата.
Отклоняване на вниманието
Даниел Смилов споделя мнението, че хипотетичните разкрития на прокуратурата за скрит план против Гешев не са съумели да изяснят подтекста, в който са упоменати Политическа партия и Демократична България и по тази причина не са произвели необикновен отзив в медиите.

“Всичко беше много мъгляво, само че тези партии даже не е нужно да заговорничат за отстраняването на основния прокурор, защото формалната им политика е да създадат такива промени, които да доведат в това число до неговата промяна ”, сподели политологът.

По думите му “всичко това не отекна изключително в медиите, тъй като и причините, с които беше съшито, не вдъхваха изключително доверие ”.

Смилов разви и друга теза за това каква е била главната цел на прокурорската конференция. Според него стремежът на Гешев е бил да внуши, че Политическа партия и Демократична България са забъркани в незаконен скрит план, с цел да отклони вниманието от тематиката за следващите наказания по световния американски закон “Магнитски ”. Досега Вашингтон глоби за корупция представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия .
Целта явно беше да се даде контрапункт на " Магнитски ", да се даде друга тематика.Даниел Смилов
“Целта явно беше да се даде контрапункт на “Магнитски ”, да се даде друга тематика, която да се употребява за причини против “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ”, сподели още Смилов.

Той добави, че това в последна сметка се е оказало излишно изпитание, защото тематиката “Магнитски ” въобще не участва в предизборната акция до момента.
" Съществена смяна няма "
Смилов сподели, че това е следващият път, в който прокуратурата се пробва да бъде политически състезател, “но в този момент не съумя заради аргументи, не толкоз поради нея самата, а поради подтекста на самата акция ”.

Политологът напомни, че при започване на годината държавното обвиняване направи различен опит да дискредитира “Демократична България ”. През януари стана ясно, че криптобанката “Нексо ” се и около този проблем беше обявено, че нейни чиновници са правили дарения на партия “Да, България ”, която е част от Демократична България.

Михаил Екимджиев пък се върна още по-назад във времето - до лятото на 2019 година, когато Гешев даде изявление пред Българска национална телевизия в качеството си на претендент за основен прокурор. В него той дефинира политическите си критици като “психодесни ” и изрече запаси във връзка с разделянето на управляващите .
Още през 2019 година Гешев си начерта кръга от другари и кръга от врагове.Михаил Екимджиев
“Тогава той напоително обясняваше кои за него са положителните олигарси, кои са неприятните, кои са партиите, които също са неприятни, не работят съгласно неговия стандарт за България и за публичния интерес. Още през 2019 година Гешев си начерта кръга от другари и кръга от врагове, тъй че основна смяна няма ”, разяснява юристът.

През идващите години от мандата си Гешев няколко пъти е атакувал непосредствено политиците, призовавали за неговата оставка и за промяна в прокуратурата и правосъдната система. Главният прокурор постоянно е представял тези рецензии като “недопустим политически напън ”.

“Основните му врагове бяха целеположени още в програмата на Гешев при встъпването му в служба - Христо Иванов , “Да, България ”, Сорос и така нататък Тази съществена идея не е помръднала. Тя, несъмнено, се задейства целево преди избори, само че от позиция на тежката компрометираност на Гешев и прокуратурата, съгласно мен, тя единствено би могла да вдигне рейтинга на тези партии ”, заключи Михаил Екимджиев.

В същото време основният прокурор не се тормози да показва непосредственост с представители на други политически сили. През февруари дружно с депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид във Вашингтон, а през март се появи на общи фотоси с евродепутатуте от ГЕРБ Ева Майдел и Андрей Новаков в Брюксел.

Наред с това, неотдавна стана ясно, че обстоятелството, че две от банкнотите, снимани в нощното шкафче на Бойко Борисов, са се оказали същински и това е публично доказано.
 Как две от банкнотите, снимани в спалнята на Бойко Борисов, се оказаха същински  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР