Последният служебен кабинет на Румен Радев постави бизнеса на колене,

...
Последният служебен кабинет на Румен Радев постави бизнеса на колене,
Коментари Харесай

Мира Радева: Още е рано за нов юмрук на президента, кабинетът приема властовите му амбиции

Последният длъжностен кабинет на Румен Радев сложи бизнеса на колене, в този момент проблемите се трансферираха върху Кирил Петков

Българска социалистическа партия си отива дружно със своите гласоподаватели, споделя пред Faktor.bg социологът

Интервю на Васко Василев

- Г-жо Радева, Румен Радев насочи рецензии към кабинета. Започва ли война сред президент и министър председател, може ли скоро да забележим президента с вдигнат пестник на площада?

- Не бих споделила, че има война. В предходния си мандат Бойко Борисов също се опитваше да се покаже като сериозен център на власт. Ако се върнем обратно в годините, сред президент и министър председател доста пъти е имало напрежение, като стартираме още от „ Боянските ливади “ на Желю Желев. Причината за това е в самия план на конституцията, която допуска известно двувластие. Президентът няма ресурсите да наложи лични решения на изпълнителната власт. Самият метод обаче, по който е определен – с директен избор, допуска висок престиж на институцията. Държавният глава е умислен и като контрапунтк на властта, и като обединител, и като институция, която в най-голяма степен приказва от името на народа. Изказването на Румен Радев против кабинета е непосредствено предизвикано от среща с представители на бизнеса и по-специално видях, че става дума за оранжерии, които доста страдат от повишението на цената на газа. В случая той влиза в ролята си на обществен критик. В същото време дейностите на държавното управление наподобяват малко бавни – повече се приказва, в сравнение с да се подхващат съответни дейности. Кирил Петков уточни, че хората ще видят сметките за ток и ще се успокоят. Ние последните 3 месеца спряхме да работим и затворихме ресторанта си и поради зеления документ, и поради тока, и най-много поради цялата непредвидимост и неизясненост на обстановката. Бизнесът не беше подготвен от през днешния ден за на следващия ден цените да му скочат 3-4 пъти. Имаше систематични неточности на служебния кабинет, които се изсулиха на гърба на това държавно управление. Понеже то се приема като продължение на служебните кабинети на Румен Радев, президентът си разрешава да се дистанцира обществено и да каже, че може да е оказал помощ за основаването на обединението, само че си разрешавам да я подлага на критика и да я слага на място. Аз не виждам към момента нищо изключително в позицията на президента. Много е рано да забележим Румен Радев с вдигнат пестник. Освен това, да не забравяме, че войната му с Бойко Борисов продължаваше години, до момента в който се стигне до сходна обстановка.

- Кабинетът изиска обаче 100 дни толеранс, можеше ли Радев въпреки всичко да изчака те да минат, преди да стартира да го атакува?

- Последният длъжностен кабинет на Румен Радев сложи бизнеса на колене и нещата потеглиха доста зле. Очакваше се от това държавно управление да работи доста по-бързо, а освен да приказва. Освен това, президентът подлага на критика изпълнителната власт и по линия на КЕВР. Той подсети, че в комисията в този момент са „ нейни хора “, а на процедура нищо не се случва. Засега икономическата обстановка остава неразбираема и напрегната. Това закъснение на кабинета, което се получи, към този момент рефлектира върху цените на всички артикули. Веднъж вдигнати от бизнеса, те няма да бъдат свалени, даже и откакто дойдат обезщетенията. Сега да вземем за пример отваряме ресторанта си, само че с 30% по-високи цени, тъй като нямаме безусловно никаква сигурност. През март пада мораториумът за тока. Абсурд е сметките да останат на същите равнища. Нека въпреки всичко да забележим какво ще се случи, само че като виждам кабинета – доста проучва, само че малко работи. Бизнесът работи умерено единствено при предвидима среда. Тези два удара, които се случиха – със зелените документи и с тока и горивата, накараха бизнеса да залага на запаси. Освен всичко друго, имаме и недостиг на работна ръка.

- Иззема ли функционалностите на Кирил Петков президентът, който привиква министри на Дондуков 2?

- В визията на българина, от позиция на публичното мнение, това значително наподобява целесъобразно. От самото начало има една поръчка на Румен Радев да бъде по-активен като властови запас и като център на власт. Президентът следва тази своя логичност, която имаше още в първия мандат. Няма никаква причина Радев да се откаже от тази си роля. Това е и, до някаква степен, личностна специфичност на този човек. Той е боен, военачалник, който желае да държи в ръцете си кормилото. До огромна степен това кореспондира на много по-мекия и по-гъвкав властови запас на новите ръководещи. При тях липсват същите воля и упоритост за ръководство. Затова считам, че връзките сред „ Дондуков “ 1 и „ Дондуков “ 2 ще са по-хармонични, тъй като държавното управление е склонно да одобри властовите искания на президента. Както виждаме, „ Продължаваме промяната “ даже не бърза да прави своя партия и самите водачи назовават това по-скоро план, което значи, че нямат дълготрайни проекти за наличие във властта. Говорим за нещо, което е проведено на момента и вижда края си след известно време. Амбицията да се трансформира в център на власт е на Румен Радев и той действително го прави.

- Виждали сме по какъв начин в борбите сред министър председатели и президенти през последните 32 години постоянно спечелили излизат първите, а държавните глави по-късно са навън от политиката. Възможен ли е и този сюжет?

- Говорим за напълно разнообразни проблеми и хора. В случая с „ Боянските ливади “ да вземем за пример завоюва Желю Желев, който подмени ръководството. Вярно е, че тогава и Народното събрание беше доста необикновен. До огромна степен роля изигра и лековерието на Филип Димитров. Не е доста ясно по какъв начин може да се развие обстановката, само че тук несъмнено липсва упоритост на Кирил Петков и Асен Василев във връзка с политиката.

- Защо България има нерешително държание по отношение на рецесията с Украйна и не смее да заеме безапелационна пронатовска позиция?

- Имаше освен разсъждения в тази посока, а директни упреци, че не се държим като съдружници в НАТО. Една неуверена позиция обаче не е в наша изгода. Ясно е, че сме в НАТО и би трябвало да си изпълняваме отговорностите, тъй като нямаме никакъв различен път.

- Подготвя ли президентът собствен личен ляв план?

- Българска социалистическа партия несъмнено отстъпва територии. Това е ясно и от последните три парламентарни избори. На този терен обаче пробиха пронационалистически обединения като „ Възраждане “. Българска социалистическа партия като че ли продължава да си бъде една генерационна партия, която, по всичко наподобява, си отива дружно с гласоподавателите си. Корнелия Нинова си сътвори ужасно доста врагове, които обаче не могат да пробият на нейния терен, защото владее всички конгреси и партийни хватки. Поради тази причина е доста разумно да се роди нов ляв план, тъй като тези хора (враговете на Нинова – б.ред.) имат потребност от политическа и обществена реализация. Въпросът е кой ще го оглави и дали ще успее да влезе в така и така дребното ядро на симпатизантите на Българска социалистическа партия. Друг въпрос е по какъв начин този нов ляв план ще се конкурира с антисистемните, националистически и проруски играчи, които по този начин или другояче завзеха територии на „ столетницата “. На този стадий всичко наподобява много комплицирано. Всички неща ще се обясняват последователно до локалните избори през 2023 година Те ще бъдат доста решителен вододел. До тогава партиите ще пробват да резервират статуквото и да се приготвят последователно за вота. Аз не чакам да настъпят доста огромни политически разтърсвания. Партиите сега са в реорганизация и в изясняване кой, накъде и с кого. Груба неточност е рейтингът на президента да се трансферира към партия или към електорален капацитет. Това, че Румен Радев ще прави нов план, са догатки. Нека да го забележим, да се появи, а хората да го оценят. Много е рано да се приказва към момента за сходна групировка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР