Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич

...
Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич
Коментари Харесай

Сърбия подписа договор с компания на зетя на Тръмп за преустройство на сгради в Белград

Министърът на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич подписа контракт с компанията Афинити глобъл дивелъпмънт (Affinity Global Development) за преустрояване на комплекса на тогавашния общоприет щаб на югославската войска, опустошен при бомбардировките на НАТО против тогавашната Съюзна република Югославия (СРЮ) през 1999 година, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира сръбските медии.

Компанията Афинити глобъл димелъпмънт е благосъстоятелност на Джаред Къшнър, шурей на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, отбелязва Радио Свободна Европа.

Обектът се намира в центъра на Белград и преди там се е помещавал Съюзният секретариат за национална защита. Той беше бомбардиран в нощта на 29 април 1999 година и още веднъж на 7 против 8 май 1999 година, при ударите на НАТО против СРЮ, които сложиха завършек на спора в Косово (1998-1999 г.) сред режима на Слободан Милошевич и косовски албански бойци

" Сръбското държавно управление избра за сътрудник в това начинание представителната американска компания, която ще влага в ревитализацията на комплекса на някогашния Съюзен секретариат за национална защита, " съобщи Весич след подписването на контракта през вчерашния ден.

На 15 март Къшнър написа в обществената мрежа Екс, че e разчувствуван да показа с обществеността изображения на предварителния дизайн на плановете за строителство на албанското крайбрежие и в центъра на Белград.

Весич посочи, че държавното управление не е продало терена, на който са останките на постройките, бомбардирани през 1999 година, а се отдава чартърен за 99 години, отбелязва организация Бета.

" Инвеститорът е поел задължението, че в случай че не приключи инвестицията в периода, избран в контракта, ще върне земята и това, което ще бъде издигнато на Република Сърбия без отплата. Земята остава благосъстоятелност на Република Сърбия ", сподели още министърът.

По думите му вложителят има задължението да построи върху същия имот мемориален комплекс, отдаден на всички жертви на бомбардировките на НАТО против СРЮ.

" Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от вложителя и ще бъде благосъстоятелност на Република Сърбия ", акцентира Весич.

Проектът на бъдещия Мемориален комплекс ще бъде избран посредством интернационален обществен архитектурен конкурс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР