Последни записи, направени от повърхността и недрата на Марс, предоставиха

...
Последни записи, направени от повърхността и недрата на Марс, предоставиха
Коментари Харесай

Марс продължава да се върти все по-бързо и никой не знае защо

Последни записи, направени от повърхността и недрата на Марс, предоставиха най-прецизното досега премерване на въртенето на Червената планета. А резултатите са изненадващи и объркващи.
 InSight, роботът на НАСА и първи фотоси от Марс
Добре пристигнали на Марс

Първа фотография на Червената планета от InSight

Според данните от към този момент пенсионирания робот InSight въртенето на се форсира всяка година с към 4 милиарсекунди. Това е малко - всяка марсианска година редуцира продължителността на марсианския ден единствено с част от милисекундата, само че откритието може да помогне за опознаването на планетата и нейната еволюция..

" Наистина е ужасно да получим това последно премерване - и то толкоз тъкмо ", споделя планетарният геофизик Брус Банердт от NASA. " Отдавна вземам участие в напъните за слагане на геофизична станция като InSight на Марс и сходни резултати осмислят работата  ми. "

InSight изчерпа силата си и беше пенсиониран през декември, 2022 година, само че данните, които получи през четирите години на своята работа дадоха на учените доста мотиви за размисъл. Наблюденията на марсохода разкриха освен вътрешната конструкция на, само че и състава на течното му ядро, както и продължаващата геодинамична активност.

Нo колкото и проницателни да са тези измервания, данните в новото проучване не са от сеизмични записи, а от радиокомуникации сред инструментите на InSight - Rotation and Interior Structure Experiment (RISE) и Deep Space Network на NASA, на Земята.

Сигнали се улавят, до момента в който Земята и Марс се движат, което разрешава на учените да търсят фини вариации в честотата на радиовълните и да измерят тъкмо въртенето на Червената планета.

Въз основа на 900 марсиански дни на връзки на Insight със Земята, екипът открива дребното ускоряване. То евентуално е обвързвано с преразпределението на масата на Марс. Тук, на Земята, се случва тъкмо противоположното - дълготрайните трендове демонстрират, че въртенето на Земята се забавя заради спирачния резултат, прилаган от Луната, която преразпределя земната маса, влияейки на океаните.

На Марс няма океани, тъй че евентуално се случва нещо друго. Нужно е занапред да се извърши по-задълбочен разбор, с цел да се дефинира евентуалната причина за ускорението.
 NASA и симулаторът на Марс - какъв брой пари ще получат участниците в задачата CHAPEA
Колко заплаща NASA за една година на Марс

Пореден забавен опит

Данните от RISE разрешиха на екипа да уточни и измерванията на марсианското ядро. То е с радиус сред 1 780 и 1 830 км, което е много огромно - повече от половината от радиуса на планетата, който е 3 390 км. Сеизмичният разбор също по този начин допуска компактност на ядрото от 6,2 до 6,3 грама на пространствен сантиметър.

Експериментът и получените данни са " исторически ", съгласно самите астрономи. Но те водят и до непредвидени открития, които слагат нови въпроси, чиито отговори занапред ще се търсят, написа ScienceAlert.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР