Посещението на президента Румен Радев в Естония, което трябваше да

...
Посещението на президента Румен Радев в Естония, което трябваше да
Коментари Харесай

Естония: Посещението на Румен Радев се отложи, защото е контактувал със заразен с COVID-19

Посещението на президента Румен Радев в Естония, което трябваше да стартира публично през днешния ден, откакто през вчерашния ден взе участие в самодейността " Три морета " в столицата Талин, е отсрочено, тъй като в последния миг е станало ясно, че е контактувал със инфектиран с ковид. Това стана ясно от изказване на естонския държавен глава Керсти Калюлайд във Facebook, оповестено на формалния уебсайт на институцията. Информацията беше обявена и от съветската осведомителна организация " Интерфакс ".

По-рано от прессекретариата на Радев оповестиха за отсроченото посещаване, само че не оповестиха този факт. В известието се споделя единствено, че поради състоялата се през вчерашния ден среща, на която са разисквани тематиките от дневния ред на двустранните връзки, както и на самодейността " Три морета ", двамата държавни глави са взели в телефонен диалог решение за отсрочване на визитата, " заради усложнената конюнктура от ковид и невъзможността да бъдат изпълнени всички детайли от плануванаъа стратегия ".

По-късно обаче Керсти Калюлайд разгласи:

" Срещата на върха, която се организира през вчерашния ден, може да се смята за сполучлива. Имахме време да проведем доста работни диалози с българския президент Румен Радев. За страдание, трябваше да отменим формалното посещаване на българския държавен глава, планувано за през днешния ден, тъй като през вчерашния ден следобяд се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 положителен, преди да дойде в Естония. След приемането на информацията в Естония са взети всички нужни ограничения и българската делегация е изолирана в хотела. Затова президентът на България не взе участие във вчерашната вечеря на самодейността " Три морета ". Говорих по телефона тази заран с президента Радев и се съгласих, че при тези условия анулацията на визитата е единствената вярна стъпка ".

От прессекретариата на президента обявиха пред Dir.bg, че за момента нямат друга информация и в случай че има нещо, което могат да оповестят, ще го създадат по-късно.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР