Поредната масова стрелба в САЩ разпали дебат за законите за

...
Поредната масова стрелба в САЩ разпали дебат за законите за
Коментари Харесай

След стрелбата в училището в Тексас: Какво казват изследванията за контрола над оръжията

Поредната всеобща пукотевица в Съединени американски щати разпали спор за законите за надзор на оръжията. Където и да сте идеологически по въпроса, става все по-ясно какво споделят проучванията: по-строгите закони за огнестрелните оръжия могат да имат силата да понижат сходни нещастия. Въпреки това, от изненадващо оскъдния набор от проучвания излиза наяве също, че някои закони са по-ефективни от други.

То обаче открива и, че някои типове закони са по-ефективни от други: законите по отношение на носенето на прикрито оръжие или „ отстояването на позицията “ („ standing your ground “) имат дребен към никакъв резултат върху смъртните случаи или изобщо към насилието, обвързвано със пукотевица. Междувременно законите за инспекция на предишното на искащите да се снабдят с оръжие оказват помощ за понижаване на убийствата сред близки, а разпоредбите за предпазване му също понижават неволните смъртни случаи при деца.

Корпорацията RAND прави мета-анализ на проучванията за надзор на оръжията, фокусирани върху Съединени американски щати, и също стига до сходни изводи: има умерено безапелационни доказателства, че инспекциите на предишното и възбраните за оръжие, свързани с домашно принуждение, понижават смъртните случаи. Има и прилични доказателства, че законите против „ отстояването на позицията “ могат да понижат % на закононарушения. И най-после – има безапелационни доказателства, че законите за попречване на достъпа на деца до оръжие са свързани, несъмнено, с понижаване на % на самоубийства и неволна гибел или пострадване.

 ValaisAlps

Алпите

Културата с оръжията също е доста друга в Швейцария. Там има наложителна военна работа, при която всички мъже на възраст сред 18 и 34 години, които се смятат за „ годни за работа “, получават оръжие и чак след задълбочено образование с него им е разрешено да го запазят. Някои също по този начин настояват, че страни като Швейцария имат високи равнища на обществена непосредственост, ниски равнища на престъпност и интернационално високо равнище на доверие в обществените институции, което също наподобява е обвързвано с понижени равнища на убийства с оръжие.

Като се има поради какъв брой значим е казусът с насилието с оръжие в публичния спор, въпросът за контрола върху оръжията е зашеметяващо незадоволително изследван в Съединени американски щати. От казаното е ясно, че множеството научни проучвания съвсем постоянно сочат в една и съща посока. За да разберем изцяло този комплициран и надълбоко поляризиращ въпрос, незабавно са нужни повече проучвания и финансиране.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР