Поредна разпра избухна в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради машинното

...
Поредна разпра избухна в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради машинното
Коментари Харесай

Провокация на Борисов за машинния вот скарала изборните комисари?

Поредна свада избухна в Централната изборна комисия (ЦИК) поради машинното гласоподаване. Поводът пристигна от провокация на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, който явно още веднъж има намерение да стартира с офанзивите против изборната технология – евентуално предвид на идващите предварителни избори, които наподобяват все по-вероятни.

В понеделник Борисов беше на посещаване в Стара Загора, където направи провокативен коментар против машините, който по-късно беше качен и в неговия Facebook профил. „ Машините 100% са пипани. Надявам се ЦИК да ме опровергае като пусне компютърните експерти на всяка партия с достъп до кода да ревизират дали машините са изрядни “, разгласи някогашният министър председател.

Това е следващият цялостен поврат на мнението му по въпроса. До последните избори той и партията му редовно нападнаха машинният избор с изказвания за операции, които по този начин и в никакъв случай не потвърдиха. Така продължи до изборите на 2 октомври, които ГЕРБ-СДС завоюва. На първия си брифинг след вота Борисов внезапно разгласи: „ Аз съм удовлетворен от машините. “ Не можеше да не бъде, защото изборната победа беше негова. И в този момент, седмица по-късно, още веднъж се обърна и разгласи, че устройствата „ 100% са пипани “.

Още същия ден стана ясно, че репликата не е инцидентно изпусната. От партията му пратиха писмо до ЦИК, в което настояха да се извърши желанието на вожда им, като „ сорс кодът на софтуера, посредством който беше извършено машинното гласоподаване на изборите за Народно заседание на 2 октомври 2022 година, да бъде възложен на всички упълномощени наблюдаващи и други заинтригувани длъжностни лица “.

Изумителното в тази ситуация е, че такава опция беше дадена на участниците в изборите още преди да се организира вота. Според Изборния кодекс машините би трябвало да преминат през инспекция, която да удостовери, че дават отговор на законовите условия. В тази процедура, която се е провела на 28 септември, са имали правото да вземат участие с наблюдаващи политическите сили, неправителствени организации и Българска академия на науките. Имаше трима регистрирани такива наблюдаващи – от Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ-СДС, както се вижда от. Доколкото е известно, единствено представителят на десницата Божидар Божанов обаче фактически е взел участие в инспекцията.

И в този момент писмото, което ГЕРБ-СДС изпрати до ЦИК, беше от името на Явор Томов, който групировката на Борисов беше записала като собствен наблюдаващ. От него по този начин и не се разбра дали Томов е взел участие в процедурата. Той даже не беше прецизирал на кой тъкмо програмен продукт желае изходния код – изборната администрация да вземем за пример работи и със програмен продукт за обработка на резултатите от вота.

На вчерашото съвещание на ЦИК Георги Баханов, който взе участие от квотата на ГЕРБ-СДС, изиска комисията да потърси конкретизиране от Томов какво тъкмо желае. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обаче настоя да се отговори само, че след, министерството на електронното ръководство е осигурило достъп до изходния код на записаните наблюдаващи на 28 септември. Подкрепи я болшинството от сътрудниците й, единствено двама от ГЕРБ-СДС се опълчиха.

„ Пак ще стане, че все едно ЦИК нещо крие, нещо не желае да даде, и то на регистриран наблюдаващ. Сами се вкарваме в не знам какво “, негодуващо разяснява Баханов.

Нейкова обаче даде да се разбере, че от ГЕРБ-СДС сами са си отговорни, в случай че не са взели участие в процедурата. „ Не мога да схвана за какво би трябвало да се вкарва ЦИК в тематика, по която няма отговорност и не е нещо, което не е свършила. Ние сме си изпълнили пълномощията по закон, възложен е изходният код, и в случай че някой е желаел, и още повече е бил регистриран като правоимащ да му се обезпечи този достъп, в случай че не го е направил, това не в отговорностите на ЦИК “, съобщи изрично тя.

Баханов се ядоса. „ Тези мнения и тези внушения, които ги вършиме сега, са безусловно... “, стартира той, само че Нейкова, на която й беше омръзнало, напряко му изключи микрофона. Разправията в залата продължи още известно време и най-после комисарите – още веднъж с болшинство, без ГЕРБ-СДС, взеха решение да разгласяват известие, в което да изразят същата позиция, като описаната нагоре.

ТЕОРИЯ

Имаше и политическа реакция на провокацията на Борисов. Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев заподозря, че това е единствено първата офанзива против машинния избор, като крайната цел е връщането в всеобща приложимост на хартиените бюлетини. „ В последното Народно събрание едвам удържахме ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да не върнат хартията. В този парламент ще е още по-трудно, само че ще се противопоставим по всеки вероятен метод “, закани се Мирчев.

Източник: " "

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР