Пореден случай на заловени нелегални мигранти, които се опитали да

...
Пореден случай на заловени нелегални мигранти, които се опитали да
Коментари Харесай

Нова тактика на каналджиите - използват скъпи и бързи коли, от МВР не могат да ги преследват

Пореден случай на хванати незаконни мигранти, които се пробвали да преминат през цялата страна. Полицията ги преследвала от автомагистрала " Тракия " през Северната дъга на столицата до Драгоман, където са били хванати. 10 мигранти били натъпкани на задната седалка и в багажника на кола с полска регистрация. Трафикантите са мъж и жена от Полша, мъжът е карал под въздействието на амфетамини. В отговор на невижданите случаи, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предложи промени в Наказателния кодекс и по-строги санкции.

Колата с 10 мигранти попада в полезренето на полицията още в региона на прохода " Траянови врата ", откакто водачът не се подчинил на полицейска заповед за прекъсване. Зад кормилото бил полски жител, който минал тунела с близо 200 километра в час без да бъде гонен от патрул.

Иван Демерджиев - длъжностен министър на вътрешните работи: " Не ние предизвикваме тази скорост. С тази скорост те се движат. При тези сложни условия да се спре автомобил, който се движи с 200 км в час е извънредно мъчно. Ако се употребява лента за наложително прекъсване, както постоянно се приказва, в този автомобил ще има 11 натрупа ".

Колата се е отправила от автомагистрала " Тракия " към " Европа ". Там била засечена от чиновници на " Гранична полиция " - Драгоман, които принудили водача да слезе под мост на автомагистралата при 16-ия километър, където попаднал в задънена улица. Полският жител е направил опит да избяга, само че е арестуван дружно с дамата, с която пътувал.

10-те незаконни мигранти са били натъпкани на задната седалка и в багажника на колата. Полевият тест за опиати е открил съществуване на амфетамин при водача. По оперативни данни, трафикантите били инструктирани от уредниците да не стопират на полицейски коли и инспекции и по опция да ги избутват.

Валери Йорданов - някогашен шеф на Столична дирекция на вътрешните работи: " Патрулните коли на полицията в България не са пригодени за гонене. Те не са с такова съоръжение ".

Подобно държание е част от нова тактичност на каналджиите - употребяват скъпи и бързи коли, които да поддържат висока скорост. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че с наличния автопарк не могат да ги преследват. Целта е да се разпознават и да намерят уместно място, където да бъдат спрени. От силовото министерство регистрират и друга тревожна наклонност в трафика у нас се включват лица от всевъзможни националности. Причината - ниските санкции на този тип престъпност у нас. От към 2480 неоправдателните присъди, ефикасните са 158.

Иван Демерджиев - длъжностен министър на вътрешните работи: " Лицата, които ние стопираме, задържаме, знаете какъв брой мъчно - след ден-два още веднъж се озовават на пътищата натоварили нови мигранти. Последният образец в това отношение е прочетената присъда на индивида наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек директно виновен за гибелта на двама служители на реда ".

Затова против трафика на мигранти от Министерство на вътрешните работи оферират нов пакет от законодателни промени. Сред тях - завишаване на наказванията, конфискуване на имущество, както и налагане на санкции до 10 пъти от цената на транспортното средство, когато се употребяват коли чартърен или на лизинг.

Иван Демерджиев - длъжностен министър на вътрешните работи: " Целта на този законопроект е да бъде подкрепено Министерство на вътрешните работи в битката си с последните прояви на този незаконен трафик. Да бъдат предпазени нашите чиновници дейно, тъй като в този трафик се включиха лица от всевъзможни националности към този момент ".

Според специалисти по сигурност с изключение на законодателни промени са нужни и действителни промени за техническа рационализация в Министерство на вътрешните работи. И още - кадровите рокади и оставки не са задоволителни в битката против трафика на мигранти.

Тихомир Безлов - Център за проучване на демокрацията: " За страдание Министерство на вътрешните работи е доста мощно политическо подвластно. Политическите партии могат да провокират доста тежки рокади в системата. В мутренските години толкоз произшествия не сме имали ".

Валери Йорданов - някогашен шеф на Столична дирекция на вътрешните работи: " Аз мисля, че те сега чегъртат дъното и там няма нищо. С тези блиц кадрови промени, които се вършат те не останаха кадърни хора ".

По данни на Министерство на вътрешните работи в последните месеци са спрени над 80 автомобила с мигранти, движещи се с висока скорост.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР