Популярните Bluetooth устройства скоро ще станат много по-функционални(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Добавят интересна функция към Bluetooth протокола


Популярните Bluetooth устройства скоро ще станат доста по-функционални
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова технология уголемява опциите на безжичния протокол Bluetooth. Функцията Auracast ще разреши на източника да предава тон към случаен брой джаджи по едно и също време.

Bluetooth устройствата са извънредно известни, само че до момента способността им да споделят сигнал безжично постоянно е била лимитирана до едно или две други устройства. Ситуацията ще се промени фрапантно, с помощта на технологията Auracast, която разрешава по едно и също време лъчение до всички джаджи с Bluetooth, които се намират в обсега на източника.

Тази седмица специалистите от Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) оповестиха нова Bluetooth функционалност, която ще се хареса на потребителите на безжични технологии. Auracast се базира на към този момент съществуваща функционалност за шерване на аудио, която е част от протокола Bluetooth LE Audio – само че тя поддържа лъчение на сигнал единствено към чифт слушалки или високоговорители.
още по темата
Новата функционалност Auracast преодолява това ограничаване и разрешава на джаджите с Bluetooth модули да предават сигнал по едно и също време до безграничен брой приемащи устройства в обсега им.

Според Bluetooth SIG, новият интерфейс е сходен на този, употребен от публичните Wi-Fi мрежи, а опцията за възпроизвеждане ще бъде следена – единствено притежателите на устройства, които знаят верния ключ за достъп, ще могат да се свържат.

Това значи, да вземем за пример, че потребителят може да показа звука от презентация с няколко души или да „ улови общата вълна ” във фитнес залата, като се свърже към локалния източник. Освен това в някои случаи сходна функционалност ще бъде доста комфортна за хора с проблеми със слуха.

Съдейки по обстоятелството, че един от членовете на плана Гугъл Pixel обществено поддържа самодейността, поддръжката на Auracast евентуално ще се появи най-малко в бъдещите смарт телефони на Гугъл.

Според обява на Techspot, компании като Гугъл и Xiaomi към този момент работят върху поддръжката на новия стандарт, което може да помогне за по-бързото му разпространяване. Очаква се Bluetooth SIG да разгласява окончателните спецификации на Auracast в околните месеци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР