Понеделник е бил най-горещият ден, регистриран в света – за

...
Понеделник е бил най-горещият ден, регистриран в света – за
Коментари Харесай

Понеделник е бил най-горещият ден, регистриран в света

Понеделник е бил най-горещият ден, регистриран в света – за първи път междинните световни температури са надвишили 17 градуса по Целзий. Това сочат първични измервания, направени във вторник от американски метеоролози.

На 3 юли междинната дневна температура на въздуха на повърхността на планетата е била 17,01 °C, сочат данни на Националните центрове за прогнози за околната среда към Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати (NOAA), които водят своята статистика от 1979 година насам.

Това значи, че предходният връх, подложен на 24 юли предходната година – 16,92 °C – е към този момент разрушен.

В началото на юли (между 1979 година и 2000 г.) междинната температура на въздуха в света, която кардинално се колебае сред към 12 °C и малко под 17 °C през всеки ден от годината, е била приблизително 16,2 °C.

Рекордът към момента не е доказан от други измервания, само че скоро може да бъде строшен, защото лятото в северното полукълбо занапред стартира.

Средната световна температура нормално продължава да се покачва до края на юли или началото на август.

Дори през предишния месец междинните световни температури бяха най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата " Коперник " в миналото е записало за началото на юни.

През идната година температурите евентуално ще се покачат още повече над историческите междинни стойности с настъпването на метеорологичното събитие Ел Ниньо в Тихия океан, което Световната метеорологична организация удостовери в понеделник, че към този момент е в ход.

Освен това човешката активност - основно изгарянето на изкопаеми горива - продължава да изхвърля в атмосферата към 40 милиарда тона затоплящ планетата CO 2 всяка година.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР