Померанът е малко, сладко кученце, което представлява топка любов в

...
Померанът е малко, сладко кученце, което представлява топка любов в
Коментари Харесай

Грижа за козината на Померан

Померанът е малко, сладко кученце, което съставлява топка обич в очите на своите притежатели. Има две разновидности на породата - померан и мини померан, като разликата е в размера. Померанът доближава до 4 кг тегло, а мини померанът до 1 кг и 800 грама.

И двете породи се характеризират с пухкава, гъста четина с бежов или оранжев цвят, с което наподобяват на плюшени играчки. Това усещане е прелестно, само че подвеждащо, тъй като помераните изискват доста грижи, с цел да се поддържа добре гъстата им четина. Ще се спрем на нужните съоръжения и навиците, които стопаните би трябвало да основат, с цел да поддържат добре козината на померана.

От какви артикули се нуждае козината на померана?

Като начало всеки притежател на померан, който желае неговия питомец да наподобява постоянно в отлична форма, би трябвало да приготви набор от козметика и уреди за разресване.

• Почистващ и овлажняващ шампоан - кожата на това мъниче и много суха и по тази причина честото къпане на кучето би трябвало да се заобикаля. Къпането би трябвало да се прави със специфичен кучешки шампоан с овлажняващи съставки, с цел да се хидратира кожата и козината на померана;

 Померан

• Стабилизатор за оформяне и ободряване - този артикул отстранява остатъците от овлажнители, масла и сапун, които са непотребни, отстранява и възможни бактерии, които могат да се появят. Използва се след къпане;

• Козметичен лосион за кожа и четина - съвършено средство за навлажняване, в случай че дребното кученце има по-суха четина. Тя се напръсква преди разресване и оказва помощ козината да бухне и да не се сплита на възелчета, от които след това се образуват цели топки козина;

• Гребени и четки - те ще държат космената завивка на дребния домакински питомец в ред, като отстраняват подкосъма, мъртвите косми няма да могат да се заплитат в козината и да я затлачват.

Грижи за козината на померан

Къпането на тази порода кучета не се прави, както при останалите, а по-рядко, с цел да не се изсуши прекомерно сухата кожа на кученцето. Ежедневното четкане с четка обаче, както и разресването с гребен, е наложително. Така се заобикалят сплъстяванията, които са огромен проблем при тази порода. Ако козината се остави неподдържана, най-после цялата четина се сплъстява и се постанова цялостно обръсване на кучето до кожа.

Грозен интервал

 Померан с пухкава четина

Помераните се разграничават от другите породи по това, че през първичните месеци от живота си по-голямата част от козината им опадва. Между четвърти и осми месец кученцето стартира да губи четина в огромни количества и това трае до година и два месеца. Този интервал е прочут като противен интервал на померана.

Еднослойната мека и фина козинка, с която се раждат дребните кученца, се сменя с двуслойната космена завивка на огромните померани и това става причина за опадване на рождената козинка. Няма аргументи за паника, когато стартира този интервал, след това кученцето ще бъде отново пухкаво и красиво, каквито са всички възрастни померанчета.

Ако желаете да си закупите померан, разгледайте нашите разгласи за померан.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР