Ползите от енергийното сертифициране на сградите у нас са недостатъчно

...
Ползите от енергийното сертифициране на сградите у нас са недостатъчно
Коментари Харесай

Какво е значението на енергийните сертификати за потреблението на енергия в домовете?

Ползите от енергийното узаконяване на постройките у нас са незадоволително добре публикувани измежду жителите. Информацията и ограниченията по обособените съставни елементи в самия документ подпомогат освен реализиране на по-ниски разноски и ползване на сила, а и установяването на по-добър комфорт за обитание. Сертификатът за енергийни характерности, съдържа подробна информация за характерното ползване на сила в постройката, за нейния „ енергиен клас ”, както и технико-икономическа оценка на подобаващи енергоспестяващи ограничения, с включени планирани периоди за възвръщаемост на вложенията. Заедно с това в документа е включена информация за генерираните от нея излъчвания на Следствен отдел към окръжна прокуратура 2,  както и силата от ВЕИ, която тя създава, в случай че такива съоръжения са сложени върху нея. Повече от 10 години процесът по узаконяването на здания в Европейски Съюз се явява главен източник на съответна и детайлна информация за енергийното ползване и характерности на постройките в Европа, като от него зависи в забележителна степен политиката за образуването на общите цели за устойчива сила и климат.

Потреблението на сила в постройките, в това число на електрическа енергия, топлоенергия и горива, съставлява близо 40% от общото световно ползване на сила. Поради това подобряването на положението на постройките и успеваемостта при тяхното обитаване имат значимо значение за постигането на задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации до 2030 година, и изключително цел №11 (Устойчиви градове и общности) и цел №13 (Дейности за климата). 

Секторът на постройките е измежду най-големите потребители на сила, в това число 51% от общата електрическа енергия, потребена през 2010 година (Лукон, 2014), 51% от силата за отопление през 2014 година (Вернер, 2017) и 19% от световните парникови газове за 2010 година (Лукон, 2014). Наред с това,  сградният бранш е измежду секторите с най-голям стопански ефикасен капацитет при понижението на енергийното ползване , като в допълнение, неговото възобновяване обезпечава спомагателни изгоди като усъвършенстван вътрешен комфорт, по-добри условия за здравето и продуктивността на хората. 


Фигура 1. Потребление на сила по браншове за 2017 година (% от общото потребление).  : ЕСП въз основа на данни на Евростат за крайното енергийно ползване.

Нормативните регулации, енергийните обследвания на здания и сградното узаконяване са измежду главните способи, посредством които се реализира усъвършенстване на енергийната успеваемост на постройките. 

Енергийното узаконяване на постройките е развой, който намира необятно приложение в международен мащаб още от 90-те на ХХ в. Тогава главната концепция зад замисъла на сградния енергиен документ е да повлияе върху пазара на парцели посредством информирането на главните участници – притежатели, наематели, брокери и организации – за енергийните характерности на постройките, изтъквайки преимуществата на тези с разполагаем документ (Малдонадо, 2015).  Сертификатите за енергийни характерности дават обществено налична информация за потреблението на сила и са значими насоки при вземането на решения за вложения, покупка и наемане. 

От 2002 година Европейски Съюз стартира да ползва принадлежности за усъвършенстване на енергийните характерности на постройките с първата Директива 2002/91/EC. По-късно Директива 2010/31/ЕС („ Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките “ или „ ДЕХС “) се трансформира в главния юридически инструмент в Европейски Съюз, който е обвързван с енергийната успеваемост на постройките. В нея е интегриран изчерпателен метод за възстановяване на ефикасното потребление на силата в новите и в съществуващите здания, както жилищни, по този начин и търговски. Разпоредбите на ДЕХС обгръщат енергийните потребности за топлинна изолираност, отопление на пространства и топла вода, изстудяване, вентилация и осветяване. Документът регламентира задължението на всяка страна членка, че съществуващите и новите сгради трябва да дават отговор на минималните условия за енергийни характерности (доколкото това е механически, функционално и стопански осъществимо за съществуващите); новите здания, притежавани или заемани от обществени органи, би трябвало да реализират непосредствен до нула енергиен статут (дефинира се от всяка обособена страна, за България се назовава –  постройка с близо до нулево ползване на сила  (СБНЕП)) до 31 декември 2018 година, а останалите здания — до 31 декември 2020 година От 2010 година се ползва система за узаконяване на енергийните характерности в страните от Европейски Съюз.

“Сграда с близо до нулево ползване на сила ” е постройка, която дава отговор по едно и също време на следните условия: а) енергопотреблението на постройката, несъмнено като първична сила, дава отговор на клас “А ” от скалата на класовете на енергопотребление за съответния вид сгради; б) не по-малко от 55% от потребената (доставената) сила за отопление, изстудяване, вентилация, гореща вода за битови потребности и осветяване, е сила от възобновими източници, ситуирани на място на равнище постройка или наоколо до постройката. 

Директивата предстои на още допълнения през годините, целящи нейното актуализиране по отношение на растящите упоритости за икономисване на сила от страна на Европейски Съюз, като това от 2018 г. има две взаимодопълващи се цели:

  1. да се извърши санирането на съществуващите здания до 2050 година, 
  2. да се отстранен пречките пред модернизацията на всички здания с интелигентни технологии и по-ясна връзка с „ чистата “ подвижност. 

Като основа за тези дейности  документът залага на обезпечаването на постоянна среда за вложения и благоприятни условия пред потребителите и предприятията да създадат по-информиран избор за икономии на сила и средства . Наред с това страните членки са задължени да показват обновена версия на своите дълготрайни тактики за саниране на сградния фонд с директно отношение към тогавашната дългосрочна цел за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2050 г. на Европейски Съюз с 80 – 95%, спрямо 1990 г. 

Очаква се последното допълнение на Директивата за енергийните характерности на постройките (стартирало през 2021 г.) да вкара обвързване всяка нова постройка да е с нулеви излъчвания от 2027 година като част от пакета „ Подготвени за цел 55 ” (Fit to 55), който е нова стъпка за постигането на още по-амбициозната цел на Европейски Съюз до 2050 година – въглеродната индиферентност. 

„ Подготвени за цел 55 “ е задачата на Европейски Съюз за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с минимум 55% до 2030 година Предложеният пакет има за цел да приведе законодателството на Европейски Съюз в сходство с задачата за 2030 година Директивата също по този начин планува актуализиране и оптимално хармонизиране на методиките за узаконяване на постройките в обособените страни членки на Европейски Съюз, и въвеждане на ново потомство документи за енергийните характерности на здания. 

Основните цели са да се отразят измененията, свързани с навлизането на нови технологии и условия, както и да се реализира по-голяма съпоставимост на оценките на здания, отразени в документите в обособените страни. Това се постанова като нужна стъпка, защото повече от 10 година процесът по узаконяването на здания в Европейски Съюз се явява главният източник на съответна информация за енергийното ползване и характерности на постройките в Европа, а някои проучвания сочат, че съществуват известни разлики и терзания за качеството на агрегираната информация (Арчиповска, 2014). 

Разликата сред изчисленото и фактически регистрираното енергийно ползване в постройките, 

част от процеса на узаконяване, може да се яви спънка пред използването на ограничения за енергийна успеваемост отдолу-нагоре. Такива констатации са открити в Швеция, да вземем за пример, където междинните граници на отклонението на изчислената оценка на енергийната консумация в енергийните документи демонстрира вариации от ±20%, а оценките за капацитета за енергийните спестявания доближават необятни граници от ±80% (Харсман, 2016). Подобни отклонения в оценките на енергийните спестявания могат съществено да изкривят общата визия за капацитета на енергийните спестявания и лимитират опциите съпоставимостта им сред обособените страни. Ето за какво тук приложението на системите за енергиен мениджмънт могат да подкрепят превъзмогването на сходни изкривявания и да дават най-актуална информация за потреблението на сила в постройките. Няколко европейски плана (U-Cert, iBRoad2EPC, crossCert), в които вземат участие и български организации, също работят в посока подобряването на калибрирането на методиките за сградно узаконяване в Европейски Съюз. Чрез тях от тях са наранени и други аспекти на сградната успеваемост като умна съгласуваност, декарбонизация на сградния фонд, комфорт и здравословни условия на обитаване, както и настоящи решения за цифрови сградни дневници. 

Съгласно междинни резултати по проект crossCERT, българската методология за сградно енергийно сертифицитране е по-подходяща и по-прецизна във връзка с оценката на енергоспестяващи ограничения, от тези в страни като Гърция, Испания и Шотландия. Това се дължи на обстоятелството, че у нас се изготвя първичен енергиен модел на съществуващото положение на постройката, който се калибрира с фактически измереното енергийно ползване.

Агенцията за стабилно енергийно развиване в България, която извършва функционалностите по издаване и регистрация на енергийните документи на постройките и съответните енергийни обследвания към тях, поддържа публичен указател на сградите и енергийните им характерности, в който има богата информация за положението им. 

В България нормативната уредба е приложена в сходство с европейското законодателство

с някои изключения, като това, изискващо новите здания да са с близо до нулево енергийно ползване (СБНЕП). Задължението е записано в съответните стратегическите документи, касаещи пестенето на сила, само че в нормативните документи се планува планиране на СБНЕП като част от капиталовите планове без да е избран съответно от кой момент. Въпреки това документът за енергийните характерности регистрира дали постройката е с подобен статут или не, защото участва в подзаконовите актове. 

Защо е нужен този документ?

Сертификатът за енергийните характерности на сградите  дава най-точна информация за енергийното положение на съществуващите постройките и бъдещото положение на тези, които са в развой на планиране.  Енергийните характерности на съществуващите здания се откриват с помощта на  проучване за енергийна успеваемост  (или енергиен одит), развой, който се организира от съответните самостоятелни експерти. Процесът сплотява изчерпателен оглед на обекта, обзор, премерване с механически средства и събиране на сложна информация за да се откри равнището на ползване на сила по отношение на характерните потребности, функционалности и предопределение на постройките. Целта е да се дефинират съответните използвани благоприятни условия за намаляването на потребената сила и да се предлагат ограничения за повишение на енергийната успеваемост. Процедурата приключва с резюме на резултатите в отчет за енергийното проучване, обобщение и документ за енергийните характерности на постройката. Нормативните отговорности у нас регламентират при проектирането на нови здания да се взимат поради условията за енергийната успеваемост, които са част от оценката на капиталовите планове за нови здания преди издаването на позволение за техния градеж. В горната част на документа, с изключение на главните данни за документа, се изписва също годината на въвеждане на съществуващата постройка, дали е нова, както дали има отметка, че постройката е с близо до нулата ползване на сила.

Първата огромна национална стратегия за енергийно дейно възобновяване на многофамилните жилищни здания стартира 2015 година

Очакваните резултати бяха свързани с понижение на разноските на семействата, усъвършенствана външна и вътрешна жилищна среда, спестени излъчвания на парникови газове и удължение живота на постройките. Тази стратегия, в допълнение, способства и за икономическия резултат от дейностите – повишение на икономическата интензивност на проектанти, строителен отрасъл, компании за механически обследвания, компании за обследвания за енергийна успеваемост, производители на материали и други, като включи огромен брой дребни и междинни предприятия за осъществяване на дейностите. По официални данни на Министерството на районното развиване и благоустройство, което ръководи програмата, към септември на 2022 година са актуализирани изцяло 1951 здания, в които живеят повече от 290 000 души посредством 100% безплатна финансова помощ. За задачата в началото е провиснал финансов запас от 1 милиарда лева, който в следствие, от края на 2016 година, се удвои.

През ноември 2022 година у нас е планувано да стартира нов стадий на възобновяване на многофамилните здания

с бюджет от 1,4 милиарда лева по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Обновяването ще бъде в два стадия, като през първия ще се отпуска 100% безплатно финансиране, а за втория – 80%. Всяка постройка, за която е пусната кандидатура, ще бъде оценена по няколко критерия, главният измежду тях е след осъществяването на ограниченията да бъде реализирано 30% или повече икономисване на първична сила, реализиране на клас на енергопотребление „ В “, понижение на излъчванията Следствен отдел към окръжна прокуратура 2

Какви са съставените елементи на енергийния документ?

Скала на енергийното ползване

На първата страница на документа е показан класът на постройката (скала от А+ (високоефективен енергиен клас) до G (нискоефективен енергиен клас). По-висок клас на енергопотребление значи освен по-нисък разход на сила, само че и по-здравословна среда и по-висок комфорт за жителите. На  Фиг. 2  са показани първите страници на видовете документи, надлежно според дали постройката е в употреба или в режим на планиране. На документа на постройка в употреба е показан енергийният клас преди въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост и енергийният клас, който се чака да бъде реализиран посредством тях. По този метод може да се пресметна потреблението на сила на цялата постройка, както и генерираните от нея излъчвания на Следствен отдел към окръжна прокуратура .

 

Фигура 2. Типове документи за енергийни характерности на съществуваща постройка и такава в развой на планиране. Източник: Наредба № Е-РД-04-1 от 22.01.2016 година за проучване за енергийна успеваемост, узаконяване и оценка на енергийните спестявания на здания

В двете колони от дясната страна на таблицата със стрелки се показва потребността от първична сила за всички потребности за единица повърхност от постройката преди и след използване на енергоспестяващи ограничения (ЕСМ), а стрелката сочи класа, към който принадлежи или ще принадлежи постройката след използване на ЕСМ.

Сертифицитрането на съществуващи здания има спомагателни изгоди за потребителите  (съгласно член 24, ал.1, т.18 и т.19 от Закона за локални налози и такси в България). Издаването на сертификата  освобождава от налог постройките , въведени в употреба преди 1 януари 2005 година и получили документи с клас на енергопотребление “B ”, и постройките, въведени в употреба преди 1 януари 1990 година и получили документи с клас на енергопотребление “C ”, както следва: за период от 7 години. Ако е допълнение се ползват ограничения за оползотворяване на възобновими източници за произвеждане на сила за облекчаване потребностите на постройката, освобождението е за период от 10 години.

Сградите, въведени в употреба след 1 януари 1990 година и преди 1 януари 2005 година, и получили документи с клас на енергопотребление “C ”, и постройките, въведени в употреба преди 1 януари 1990 година, и получили документи с клас на енергопотребление “D ”, се освобождават за период 3 години. Ако се ползват и ограничения за оползотворяване на възобновими източници за произвеждане на сила за облекчаване потребностите на постройката, срокът става 5 години. Срокът на освобождението от налог здания се записва наложително в енергийния документ на съответните здания, попадащи в обсега на упоменатата наредба. 

Сертификатите за енергийни характерности на здания имат още няколко страници, съдържащи съответното изложение на детайлите на постройката и техните характерности като:

  • ограждащи структури и детайли  (стени, прозорци, порти, покрив и под,  Фиг. 3 ), свързани с опциите за поддържането на топлината в постройката (на стр. 2 от сертификата). Коефициентите на топлопреминаване са значими индикатори за строителните детайли на постройката. Колкото по-ниски са стойностите им, толкоз по-ниски разноски за отопление ще са нужни в дома и толкоз по-комфортен ще бъде той.
  • настоящо положение все още на обследването   ( Фиг. 4 ) – информацията за статуса на енергийното ползване на постройката по пера като отопление, изстудяване, вентилация, гореща вода, осветяване и други уреди, потребяващи сила. В малко страни от Западна Европа документът за енергийните характерности на постройките съдържа данни за потребената сила от уредите, както у нас. 

Сертификатът се издава за цялата постройка, без значение дали тя е многофамилна или еднофамилна, като се отбелязва енергийният разход на кв. метър от застроената повърхност. С коефициент „ характерен годишен разход на потребена сила “  може елементарно да се пресметна почти годишната сметка за отопление/гореща вода , както следва:

Годишни сметки за отопление = (Специфичен разход) Х (Цена на услугата) Х (площ на жилището)

Например, в случай че живеете в постройката от образеца по-долу, площта на вашия апартамент е 70 м 2  и цената на природния газ сега е 0,382 лева./kWh (актуална цена към октомври 2022 година за битови консуматори без ДДС), вие ще харчите: 58,92 x 70 x 0,382 = 1,575.52 лева./год. Важно е да се има поради, че на първия и изключително на последния етаж разноските са малко по-високи и евентуално ще има разминаване.

  • енергоспестяващи ограничения  

Енергоспестяващите ограничения са поместени на последната страница от документа ( Фиг. 5 ), като за всяка мярка са оценени вложенията (колона 2), предстоящите спестявания на сила и срокът, за който ще се изплати инвестицията (колона 5). 

Съществуват разнородни образци за енергийното узаконяване на постройките по света и у нас

Един превъзходен образец за енергийна успеваемост в постройките е най-голямата бизнес  в Манчестър. Сградата е 15-етажна и разполага с устойчива система за оползотворяване на топлината. Изградената вътрешна централа за комбинирано произвеждане на електрическа енергия употребява биогорива и отпадъчно готварско масло, посредством които се понижава отпечатъка върху околната среда. Други построени системи, които постройката има, са система за преработване на дъждовната вода и система за нискоенергийни LED светлини. Сградата има документ на стандарта BREEAM – световна система за узаконяване и валидиране на здания, учредена на научно-базиран метод и ясно обосновани цели за резистентност. През декември 2011 година One Angel Square отбеляза  най-високия регистриран резултат на BREEAM, което я направи една от най-устойчивите здания в света .

В България още през 2009 година се появяват положителни практики за концепцията за cepтифициpaнeто нa cгpaди в ранен стадий – по време на пpoeĸтирането нa дaден oбeĸт. Taĸъв e пpимepът c  вилнoтo  , ĸoeтo пpитeжaвa cepтифиĸaт ĸлac “A ” зa eнepгийнa eфeĸтивнocт. В този случай приложението на енергийното узаконяване още в планов стадий има знaчeниe зa пpaвилния пoдбop нa ĸaчecтвeни мaтepиaли, за контрола за тяxнoтo пpилoжeниe по време на целия пpoцec. Липсата на знание по тематиката основава проблем, който се отразява на качеството на крайния резултат, а съществуването на документ покачва себестойността на плана. Cпopeд eĸcпepтитe, пpaвили oбcлeдвaнe нa ceлищeтo, c пpeдпpиeтитe мepĸи eфeĸтивнocттa пpи oтoплeниe и oxлaждaнe ce e пoвишилa c 40%.

Друга интернационална система за сградно узаконяване и стандартизиране е тази на Института за пасивни къщи, Дармщат, Германия (Passivhausinstituts Darmstadt). В България има няколко построени и сертифицирани здания по този стандарт. Стандартът “пасивна къща ” съставлява енергоспестяваща къща с висока степен на жилищен комфорт при извънредно ниска консумация на сила. Името „ пасивна “ се дължи на обстоятелството, че постройката няма потребност от дейни отоплителни и охладителни системи. Тези здания не се отличават по нищо от останалите, а всяка една към този момент издигната къща, може да бъде превърната в пасивна.

Първата социална пасивна постройка в България е 

Сградата е сертифицирана през 2015 година ( Фиг. 6 ) и е дело на архитектите Иглика Люцканова и Александър Генчев, а конструктор е инж. Златка Плеснева. В нейните пространствата е конфигурирано подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32 – 37 о С. Основният топлоизточник е термопомпен елемент „ въздух-вода ”. Като допълваща и аварийна мощ при доста ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление. Поставен е смесен бойлер за затопляне към слънчева апаратура със селективни колектори. Всички външни и вътрешни стени са с огромна дебелина (решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS). Покривът е топлоизолиран с 30 см стъклена вата, а подът – с 18 см, дружно с конфигурирано подово отопление.

Разходите на сила за отопление и изстудяване са минимум 80% по-ниски от тези в обичайните здания. Висококачествените прозорци, положителната изолацията и вентилацията с рекуперация на топлината са основните детайли, които отличават строителството на пасивната постройка. Годишното ползване на сила за отопление и изстудяване не надвишава 15 kWh/m2 (енергийното наличие на 1,5 л нафта), тъкмо това потвърждава и енергийният документ на постройката ( Фиг. 7 ).





Фигура 7: Сертификат за планови енергийни характерности на пасивната ДГ “Слънце ”, Габрово

Освен директните стопански изгоди, това способства и за понижаване на излъчванията на парникови газове. Оптималното потребление на слънчевото греене през зимата и подобаващата слънцезащита през лятото обезпечават висок комфорт на обитаване, неосъществим при обичайното строителство. Използването на сила от ВЕИ в допълнение понижава разноските за сила.

Сертификатът за енергийни характерности на постройките е значим документ, който показва действителното положение на енергийното ползване на постройката и ограниченията за енергийна успеваемост, които биха довели до по-ниска консумация и усъвършенстван вътрешен комфорт. В допълнение, с изключение на, че дава надеждна информация за населяваното от хората жилище или постройка, подкрепя понижението на отрицателния резултат върху климата посредством предписанието на съответни ограничения за понижение на енергийното ползване, дружно с такива позволяващи потреблението на възобновими източници. Поради това сградното узаконяване ще придобива все по-голямо значение с оглед новите по-амбициозни цели на Европейски Съюз и високия капацитет за енергийни спестявания. 

Сертифицирането на постройките и енергийният одит на предприятията намира още по-голямо приложение и в промишлеността, защото подкрепя бизнеса да понижи енергийните си разноски и да освободи запас за рационализация на индустриалните процеси . В главната си част, обаче, енергийната успеваемост и оптимизацията на предприятията подкрепя понижението на вложената силата за производството на единица продукция, само че рядко и на общото количество на самите вложени запаси и артикули, което непроменяемо води до резултата на т. нар. Парадокс на Джевънс.

Автор: Мария Манолова / Климатека

Мария Манолова е част от авторския екип на Климатека, тя пази докторска степен с тематика на дисертацията „ Енергийното обмисляне като основен инструмент за устойчивото развиване на общините “ в научно направление „ Икономическа и обществена география – районни геоенергийни запаси и тактики “ към ГГФ на СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2012 година работи в областта на правене на планове и оценки за осъществяване на капиталови планове в региона на електроенергетиката, възобновимата сила и ефикасните енергийни решения в производството. От 2017 година е част от екипа на Центъра за енергийна успеваемост ЕнЕфект – най-старата организация в областта на общинското енергийното обмисляне в България.

В обявата са употребявани материали от:

1. Arcipowska, A., Anagnostopoulos, F., Mariottini, F., Kunkel, S., 2014.  Energy Performance Certificates across the EU . Buildings Performance Institute Europe (BPIE).

2. B. Hårsman, Z. Daghbashyan, P. Chaudhary.  On the quality and impact of residential energy performance certificates , Energy Build., 133 (2016), pp. 711-723, 10.1016/j.enbuild.2016.10.033

3. Maldonado, E., 2015. (Ed.).  Implementing the Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) . ADENE, Lisbon.

4. O. Lucon, D. Ürge-Vorsatz, A.Z. Ahmed, H. Akbari, P. Bertoldi, L.F. Cabeza, N. Eyre, A. Gadgil, L.D.D. Harvey, Y. Jiang, E. Liphoto, S. Mirasgedis, S. Murakami, J. Parikh, C. Pyke and M.V. Vilarino, O. Edenhofer, R. Pichs-Madruga, Y. Sokona, E. Farahani, S. Kadner, K. Seyboth, A. Adler, I. Baum, S. Brunner, P. Eickemeier, B. Kriemann, J. Savolainen, S. Schlomer, Stechow, C. von, T. Zwickel, J.C. Minx (Eds.).  Climate Change Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change ., Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA (2014), pp. 671-738

5. Oleksii Pasichnyi, Jörgen Wallin, Fabian Levihn, Hossein Shahrokni, Olga Kordas Energy performance certificates — New opportunities for data-enabled urban energy policy instruments ? , Energy Policy, Volume 127, 2019, Pages 486-499, ISSN 0301-4215, https://doi.org/10.1016/j.enpol.2018.11.051.

6. S. Werner. Energy, 137 (2017), pp. 617-631, 10.1016/j.energy.2017.04.045

7. UN Sustainable Development Goals (SDGs) by 2030;

8. Брошура на Агенцията по стабилно енергийно развиване и ЦЕЕ ЕнЕфект „ Как да разбираме документа за енергийни характерности на постройките “: https://www.seea.government.bg/documents/EPC_Broshure_2022.pdf

9. ДИРЕКТИВА (ЕС) 2018/844 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 30 май 2018 година за изменение на Директива 2010/31/ЕС по отношение на енергийните характерности на постройките и Директива 2012/27/ЕС по отношение на енергийната успеваемост – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018L0844&from=BG

10. Директива 2010/31/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 19 май 2010 година по отношение на енергийните характерности на постройките – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32010L0031&from=BG

11. Доклад по използването на Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките – https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0321_BG.html

12. Закон за енергийната успеваемост – https://www.seea.government.bg/documents/ZEE_12.03.2021.pdf

13. Законът за локалните налози и такси – https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134174720

14. Наредба за № Е-РД-04-1 от 22.01.2016 година за проучване за енергийна успеваемост, узаконяване и оценка на енергийните спестявания на здания – https://seea.government.bg/documents/NAREDBA_ERD041_ot_22012016.pdf

15. Наръчник по ръководство на енергийната успеваемост в предприятията, АУЕР – https://www.seea.government.bg/documents/narachnik.pdf

16. Национален проект за здания с близо до нулево ползване на сила: https://www.seea.government.bg/documents/BG_National_nZEB_Plan_BG.pdf

17. Цанев, Драгомир. Дисекция на енергийната успеваемост, dir.bg Real Time Future, 2022 https://realtimefuture.bg/article/disekcziya-na-energijnata-efektivnost/

18. Цена на природен газ към октомври 2022 година – https://www.overgas.bg/za-overgaz/produkti-i-uslugi/tseni-na-prirodniya-gaz/#home

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР