Средната работна заплата в община Бургас е в размер на

...
Средната работна заплата в община Бургас е в размер на
Коментари Харесай

Заплатите в частния сектор - по-ниски от тези в обществения

Средната работна заплата в община Бургас е в размер на 1547 лв. при приблизително заплащане за страната от 2012 лв.. Това уточни пред публицисти в Бургас президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според изнесените от него данни заплатите в частния бранш изостават със приблизително 400 лв. от тези в публичния бранш.

Димитров добави, че в Бургас се следи закъснение в съвсем всички стопански браншове. Като контрапункт на това той уточни, че крайморският град е един от дребното в България, които имат позитивен приръст на популацията.

В подтекста на оповестената през вчерашния ден информация от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения у нас, че от 20 май стартират стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности във всички висши учебни заведения до края на семестъра с искане за осъществяването на поетите задължения, заложени в Закона за висше обучение (ЗВО), Пламен Димитров разяснява: " В тези протестни дейности ще се включат всички държавни университети, Българската академия на науките (БАН), Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Стопанската академия и други. Участие са декларирали и частни висши заведения ".

Проф. Лиляна Вълчева, ръководител на Браншови профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ, уточни, че междинната брутна работна заплата в бургаския държавен университет " Проф. доктор Асен Златаров " е 2373 лв., което го слага на 13 място по възнаграждение от всичките 33 висши държавни учебни заведения в България. Вълчева се базира на данни от 2023 година. От думите ѝ стана известно, че синдикалната организация към този момент е изпратила писмо до президента, служебния министър председател и виновните институции, с което желае актуализиране на възнагражденията в бранша. Очаква се на следващия ден да се организира среща сред синдиците и служебния финансов министър по тематиката. Ще бъде разисквано настояването за спомагателни 11 милиона лв. месечно за спомагателни заплащания към висшите учебни заведения. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР