Полското министерство на културата е подало молба до руските власти

...
Полското министерство на културата е подало молба до руските власти
Коментари Харесай

Полша поиска Русия да й върне 7 картини, изнесени по време на Втората световна война - Свят

Полското министерство на културата е подало молба до съветските управляващи да бъдат върнати седем творби на изкуството, изнесени в Съюз на съветските социалистически републики по време на Втората международна война. Според ведомството в този момент те са част от сбирката на Музея за изящни изкуства " Пушкин " в Москва.

Става дума за картините " Поклонението на детето " от Лоренцо ди Креди, " Двама скърбящи светци " от Аретино Спинело, " Христос и грешникът " от Лука Джордано, " Портрет на художника " от Валантин дьо Булон, " Италиански пейзаж с щафета " от Андреа Локатели, " Мадоната с детето и Йоан Кръстител " и " Мадоната с детето на фона на пейзаж " от незнайни създатели.

" Случаите на кражба на културни полезности нямат отминалост - освен от етична и морална позиция, само че и в региона на интернационалното право. Полската страна в никакъв случай няма да спре да търси и да връща културни полезности, ограбени вследствие на Втората международна война ", съобщи полският министър на културата Пьотр Глински, представен от " Медуза ".

Той изясни, че преди този момент Полша е изпратила на Русия 20 заявки през 2004 година, 2012 година и 2014 година с искане за връщане на няколко хиляди творби на изкуството, само че Москва даже не ги е разгледала. През последните 6 година обаче страната си е върнала повече от 600 предмета от други страни, добавя Глински.

Руското министерство на културата отхвърли да е получавало публично искане от полската страна за последните седем картини. Но означи, че въпросът с тези платна би трябвало да бъде решен по специфичен метод.

" Този тип имущество принадлежи към специфична категория, защото е било преместено на територията на Съюз на съветските социалистически републики в осъществяване на обезщетителна реставрация за дейностите на нацистка Германия и нейните съдружници по време на Великата отечествена война ", се цитира Министерството на културата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР