Полският Сейм одобри днес законопроект, според който гласуването по пощата

...
Полският Сейм одобри днес законопроект, според който гласуването по пощата
Коментари Харесай

Поляците гласуват по пощата за президент

Полският Сейм утвърди през днешния ден законопроект, съгласно който гласуването по пощата ще бъде единственият метод за присъединяване в идните президентски избори, макар че те са отсрочени, съобщи ДПА.

Законопроектът бе признат с 236 гласа " за ", 213 " срещу " и 11 " въздържал се " в 460-местната долна камара на полския парламент. За да влезе в действие законодателната смяна, би трябвало да бъде подписана от президента. 

Изборите бяха планувани за 10 май, само че с развиването на коронавирусната пандемия, от ден на ден се засилиха призивите за отлагането на вота. Снощи ръководителят на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински и водачът на нейния младши съдружен сътрудник " Порозумение " (Споразумение) Ярослав Говин направиха взаимно изказване, че изборите се отсрочват. Поради вероятността Върховният съд на Полша да разгласи за невалидни изборите ако те не се състоят на законно оповестената дата, ръководителят на Сейма ще разгласи нова дата, написа в изказването, представено от Българска телеграфна агенция.

По-рано Говин и доближени до него депутати се оповестиха против проектите на ПиС за избор по пощата на 10 май. Но след съглашението с Качински за отсрочване на изборите водачът на " Порозумение " даде обещание да поддържа законопроекта за гласоподаване по пощата. Този законопроект бе остро подложен на критика в Полша и в чужбина поради опасенията, че изборите няма да бъдат почтени и демократични, напомни ДПА.

Най-ранната допустима дата за изборите ще бъде през юни, сподели по-рано през днешния ден пред полското радио RMF FM вицепремиерът Яцек Сашин, добави Ройтерс.

В изявление за същото радио професорът по конституционно право Ришард Пьотровски афишира, че съглашението сред Качински и Говин е първо в прорез с конституцията, второ е " необичайно и неуместно " и трето подкопава статута на Върховния съд като самостоятелна от политиците институция. Според професора най-куриозното в изказването на двамата партийни водачи е изказванието им, че съдът ще признае за невалидно нещо, което не се е случило. " Даже Мрожек не би могъл да измисли това ", споделя Пьотровски по адрес на Славомир Мрожек, в чиито драматургични и белетристични произведения парадоксът заема видно място.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР