Полша ще помогне на Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати

...
Полша ще помогне на Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати
Коментари Харесай

Полша обеща помощ на Финландия и Швеция при заплаха

Полша ще помогне на Швеция и Финландия, в случай че бъдат нападнати преди да станат членове на НАТО, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки в четвъртък.

" Считам присъединението на Швеция и Финландия към НАТО като значим сигнал за подсилване на сигурността в Европа ", сподели той по време на конференция.

" Искам да уточня, че при положение на нахлуване против Швеция или Финландия по време на техния развой на присъединение, Полша ще им се притече на помощ ".

Финландия и Швеция публично аплайваха за присъединение към алианса на НАТО в сряда, решение, провокирано от нахлуването на Русия в Украйна. Тази поръчка дава старта на развой на присъединение, който се чака да отнеме единствено няколко седмици, макар, че Турция към този момент съобщи, че няма да поддържа тяхното участие, като за своето единодушие тя сложи изискване - страните да спрат да поддържат кюрдските организации и да предадат на Анкара 33 лица, упрекнати в Турция за тероризъм.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в сряда, че Съединените щати ще работят с Финландия и Швеция, с цел да бъдат бдителни против всевъзможни закани за общата им сигурност, до момента в който се обмисля участието на двете страни в НАТО. Подобни гаранции даде и Англия.

Всичките 30 сегашни страни от НАТО би трябвало да се съгласят да отворят вратата за нови членове, а решението съгласно разпоредбите би трябвало да се вземе единомислещо.

Кремъл предизвести за " военни и политически последствия ", в случай че двете страни решат да се причислят към НАТО, само че в последните два дни Русия понижи заканите в реториката си, като съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че на практика нищо няма да се промени с тяхното участие в НАТО.

Дмитрий Медведев, някогашният съветски президент, който е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, съобщи предишния месец, че това ще принуди Москва да ускори военното си наличие в Балтийския район.

Анализаторите обаче споделят, че военни дейности против скандинавските страни наподобяват малко евентуални, като се има поради обстановката, в която са " затънали " съветските сили в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР