Полша няма да вдигне забраната за украинското зърно, защото тя

...
Полша няма да вдигне забраната за украинското зърно, защото тя
Коментари Харесай

Министър Вътев отговори на Борисов: Няма как аз да съм съсипал земеделието за 3 месеца

Полша няма да вдигне възбраната за украинското зърно, тъй като тя е избрала да си заплати санкциите за неспазването на решението на Европейска комисия. България обаче е избрала различен метод -  да се контракти с Украйна за основаване на лицензионни режими. Така възбрана няма да има и страната няма да бъде глобявана.

Това разяснява пред бТВ министърът на земеделието Кирил Вътев.

По отношение на земеделците, които стачкуват, ние сме ги поканили да беседваме кои артикули и в какви размери от Украйна да бъдат подложени на лицинзионни режими. Но в случай че ги решим без тяхното присъединяване, ще останат сюрпризирани от тези числа. Досега непрекъснато сме взимали решение със земеделците, разяснява той.

Борисов най-дълго е управлявал през последните 30 години. Така че да споделя, че аз за 3 месеца съм унищожил земеделието, надали е  правилно. Така е решил, по този начин е споделил. Но смисъла е политически, а не в действителност, разяснява министърът. 

Не считам, че митингът на сътрудниците е политически. Той стартира откровено и непринудено, уточни той.

Украйна не залива българския пазар с мед. По-голям импорт на мед има от Гърция и освен тази година, само че и в годините обратно. Ние може да имаме най-качествените зеленчуци, само че не произвеждаме количества, тъй като не се полива. Какъв зарзават ще стане, в случай че не го поливаш. Еми това са проблеми в годините обратно. Много ми е мъчно да намеря рационален отговор на въпроса какво е станало с поливането, разяснява той.

Аграрният профил на страната е тотално променен. Преди бяхме богати на заленчуци, плодове, мед. А в този момент най-мащабно е зърнопроизводството, тъй като там има минимум работна ръка. Там техниката е значима. При производството на плодове и зеленчуци, при отглеждането на животни най-съществен е човешкия труд, разяснява той.

Не е обикновено нашите служащи да вървят в чужбина да берат плодове и зеленчуци, тъй като там заплащането е по-високо, а ние на пазара си да внасяме непозната продукция, която излиза по-евтино. Причините за това са две. Водещата е, че има разнообразни дотации за старите страни членки на Европейски Съюз и новите страни членки. Има и друго перо - организацията на производителите - в другите страни хората се кооперират, разяснява той.

  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР