Полша няма да получи никакви пари от еврофондовете, ако не

...
Полша няма да получи никакви пари от еврофондовете, ако не
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Никакви пари за Полша от ЕС без съдебни реформи

Полша няма да получи никакви пари от еврофондовете, в случай че не извърши поетите задължения за гарантиране на независимостта на правосъдната си система.

Това съобщи ръководителят ан Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя приказва на ексклузивен спор в Европейския парламент в Страсбург, отдаден на върховенството на закона в Полша и възможното дефинитивно одобрение на нейния народен проект за възобновяване и развиване.

Варшава би трябвало да извърши трите уговорката, които Фон дерл Лайен е обрисувала пред Екологичен потенциал през октомври 2021 година

• 1. Настоящата Дисциплинарна камара към Върховния съд би трябвало да бъде ликвидирана и сменена с самостоятелен и неутрален съд. Това би трябвало да бъде осъществено в сходство с решението на Съда на Европейския съюз (СЕС);

2. • Дисциплинарният режим би трябвало да бъде реформиран, Необходимо е отпадането на противоречиви нарушавания като преюдициални апитвания до Съд на Европейския съюз и оборване на статута на избран съдия;

3. • Всички съдии, наранени от решенията на Дисциплинарната камара, би трябвало да имат правото техните случаи да бъдат преразгледани от новата камара в ясна времева рамка и въз основа на новия режим, като не бъдат допускани нарушавания.

Тези задължения би трябвало да бъдат изпълнени, преди към Полшща да бъде осъществено каквото и да било заплащане, безапелационна бе Урсула фон дер Лайен. Първият транш ще пристигна тогава, когато новият закон влезе в действие.

Европейска комисия утвърди предходната седмица националния проект на Полша за 35,4 милиарда евро. Оказа се обаче, че петима еврокомисари са дали своят вот „ срещу “ или са се въздържали. По тази причина група евродепутати от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) показаха желанието си да желаят вод на съмнение против Комисията.

Наред с Механизма за възобновяване и резистентност Съветът на Европейски Съюз одобри и обвързващ механизъм. Той планува отпущането на еврофондове единствено при изискване, че съответната страна членка зачита върховенството на закона. Полша и Унгария са упреквани, че не го съблюдават.

До края на 2023 година в Полша би трябвало да бъдат възобновени на работа всички непозволено уволнени съдии, добави Фон дер Лайен.

По думите й одобряването на полския проект за възобновяване и развиване не значи прекъсване на която и да било от другите процедури, свързани с върховенството на закона в тази страна. Европейска комисия ще продължи започнатите процедури за нарушаване и няма да се поколебае да стартира нови, в случай че е належащо.

Решенията на Съд на Европейския съюз за дисциплинарния режим са правно обвързващи за Полша, напомни ръководителят на Комисията. Брюксел ще продължи да ползва решението на Съда и Полша ще заплаща ежедневно санкции, до момента в който не извърши всички решения.
Не било подлагане на апетит, а пресушаване на тресавище
В последвалия спор прехвърчаха искри. Особено гневни нападки бяха отправени по адрес на немската социалдемократка Катарина Барли, която е и зам.-председател на Екологичен потенциал. Тя също изиска Полша да не получава пари, без да е направила правосъдните промени.

Полският реакционер Доминик Тарчински я репликира и напомни нейни думи от 2020 година, съгласно които Полша трябвало да бъде подложена на финансов апетит.

„ Знаете ли по какъв начин бяха признати думите ви от хората в Полша, където поляците бяха държани гладни от немците? Знаете ли, че евриете са били подложени на апетит от немците по време на войната? Предвиждате ли да се извините? “, попита той.

Това принуди Барли да влезе в пояснителен режим. Тя отговори, че не е имала поради Полша, а Унгария поради огромната корупция. И не говорила за апетит, а споделила на немски безусловно „ да пресушим блатото “.

В офанзивите се включи различен полски реакционер – Богдан Жонца. Той упрекна съперниците на полското държавно управление, че с рецензиите си единствено обслужват режима на Владимир Путин. Руският президент е извънредно удовлетворен, когато вижда Полша отслабена.

Барли изясни, че за нея полският народ е воин и тя се отнася към него с почитание. Но добави, че управляващите във Варшава унищожават правосъдната система.

Основните политически сили в Екологичен потенциал настояха Полша да не получава пари, до момента в който не извърши поетите задължения. Това бе подкрепено и от полски евродепутати като социалиста Марек Белка и „ зелената “ Силвия Спурек.

На противоположното мнение бяха представителите на Европейските консервматори и реформисти (ЕКР), където най-многобройна е полската делегация, извънредно дясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД) както и самостоятелните депутати, най-многобройни измежду които са унгарците от партията на премиера Виктор Орбан.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР