Полша иска удължаване на забраната за внос на украинско зърно.

...
Полша иска удължаване на забраната за внос на украинско зърно.
Коментари Харесай

Полша иска забраната за внос на украинско зърно да бъде удължена

Полша желае удължение на възбраната за импорт на украинско зърно. Това стана ясно от изявление на полския министър на земеделието Роберт Телус в неделя, заяви Българска национална телевизия.

На 4 и 5 септември Телус е в Испания на неофициална среща с министрите на земеделието на Европейския съюз (ЕС). Там той ще се опита да откри поддръжка за това възбраната за вноса да бъде удължена до края на 2023 година Тя изтича на 15 септември .

" След 15 септември няма да позволим импорт на зърно от Украйна в Полша, тъй като това е в наш интерес и ползите на полските аграрни производители са по-важни за нас от всевъзможни регламенти на Европейски Съюз по този въпрос ", сподели Телус.

Той изясни, че цената на зърното в Полша е ниска, а складовете - цялостни. " Ето за какво отивам в Испания с това обръщение ", сподели той.

По думи на министъра даже и Европейски Съюз да реши да отстрани възбраната, Полша няма да разреши украинския импорт.

Още през юли България , Полша, Унгария , Словакия и Румъния , че ще внесат искане в Европейската комисия (ЕК) за удължение на ограничаващите ограничения против украинския аграрни импорт.

Тогава страните споделиха, че украинското зърно може да минава през тях, с цел да доближава до дестинациите, където е належащо. Те обаче желаеха вносът да бъде неразрешен до края на 2023 година

През април за импорт на зърно, мляко, месо и други храни с генезис Украйна. По-рано сходни решения взеха Полша, Унгария и Словакия, макар че комерсиалната политика на Европейски Съюз е в пълномощията на EK.

За да анулират националните си забрани за импорт от Украйна, Европейската комисия предложи ограничения в поддръжка на фермерите от тези страни. ограничавания върху вноса и 10 млн. евро помощ за зърнопроизводителите в България.

Петте страни анулираха едностранните си забрани, а през май договориха ограниченията на Европейски Съюз да се удължат до септември. Сега те желаят да останат до края на 2023 година

като ги назова " неприемливи ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР