Полша, Естония, Литва и Латвия възнамеряват да предприемат редица мерки

...
Полша, Естония, Литва и Латвия възнамеряват да предприемат редица мерки
Коментари Харесай

Балтийските държави и Полша въвеждат национални забрани за руски граждани с визи за ЕС

Полша, Естония, Литва и Латвия имат намерение да подхващат редица ограничения за понижаване на броя на съветските жители, влизащи на територията на тези страни и в Шенгенското пространство, като забранят издаването на визи на съветски жители на национално ниво, както и прекосяването на границата с визи за Европейския съюз. Това беше посочено в взаимно изказване, оповестено от външните министри на посочените страни.

" Прекратяването на действието на съглашението за облекчение на визовия режим с Русия е нужна първа стъпка, само че би трябвало фрапантно да ограничим броя на издаваните визи, най-много туристическите, с цел да понижим потока от съветски жители към Европейския съюз и Шенгенското пространство. За тази цел търсим общ метод на ниво Европейски Съюз и поискахме от Европейската комисия да предложи подобаващи визови ограничения, които да бъдат приложени от Европейския съюз ", се споделя в изказването. „ Докато не бъдат подхванати такива ограничения на ниво Европейски Съюз, ние, като страни, граничещи с Русия и Беларус, ще обмислим въвеждането на краткотрайна възбрана за издаване на визи или ограничавания за прекосяване на границите на национално ниво за съветски жители, притежаващи визи за Европейски Съюз, с цел да отговорим на опасенията за публичната сигурност “.

Според " Файненшъл таймс " Финландия също обмисля да ограничи приема на руснаци. В обявата се отбелязва, че от края на февруари до момента към 700 000 съветски жители, най-вече туристи, са влезнали в петте държави-членки на Европейски Съюз, и откакто пресекат границите им, нормално не престават да пътуват към западните държави-членки на Европейски Съюз. В същото време изброените страни акцентираха нуждата от унищожаване на визовите ограничавания за политическите съперници на настоящото съветско държавно управление.

Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи на конференция след неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз в Прага, че външните министри на 27-те страни от Европейски Съюз са взели политическо решение за цялостно заледяване на споразуменията за облекчение на визовия режим с Русия, което ще понижи броя на издаваните визи и ще усложни процеса. Борел съобщи също по този начин, че от средата на юли насам Европейски Съюз е очевидец на сериозен приток на съветски жители в прилежащите страни, което " заплашва сигурността на тези страни ". Той акцентира, че страните от Европейски Съюз, граничещи с Русия и Украйна, могат да подхващат ограничения на национално ниво за контролиране на приема на съветски жители. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР