Полицията в Испания освободи жена, чийто съпруг я държал заключена

...
Полицията в Испания освободи жена, чийто съпруг я държал заключена
Коментари Харесай

Полицията в Испания освободи жена, държана заключена 2 години от мъжа си

Полицията в Испания освободи жена, чийто брачен партньор я държал заключена в къщата им в едно от предградията на Мадрид в продължение на две години.

Според управляващите в страната през последната година доста са намалели сигналите за домашно принуждение, само че повода не е в по-малкото случаи, а в невъзможността да потърсят помощ по време на пандемията.

Сигналът е подаден от другар на 23-годишната млада жена, който декларирал, че я държат заключена срещу волята ѝ. Полицията изчаква брачният партньор ѝ да отиде на работа, след което разрушава вратата и освобождава дамата.

След лекарски обзор са открити голям брой следи от постоянно малтретиране по главата и тялото.

Мъжът е арестуван и против него е повдигнато обвиняване за домашно физическо и психическо принуждение.

Случаят още веднъж разпали полемика по отношение на скритите форми на принуждение над дамите в Испания.

Съдебните данни за 2020 година демонстрират, че жалбите против насилници са намалели с 10,31%, а заповедите за отбрана на жертвите с 11,94 на 100.

Това обаче не значи, че домашното принуждение е намаляло, а по-скоро демонстрира спомагателните компликации, които жертвите са имали при докладването на своите агресори.

Поставени в къщи под наблюдаване и при невъзможността да излязат на открито поради боязън за живота си или на децата си над 17 000 дами, които преди този момент постоянно са следени от органите на реда, в този момент не са имали опция да се извърнат за помощ към полицията.

145 731 дами са били жертви на домашно принуждение през 2020 година, от които една трета са чужденки. Най-често принуждение е упражнявано на Балеарските острови (93,8%), а най-рядко в Кастиля и Леон (39%).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР