Полицеска акция, ръководена лично от главния прокурор и приключваща с

...
Полицеска акция, ръководена лично от главния прокурор и приключваща с
Коментари Харесай

Новите телефонни измамници използват името на Цацаров и Борисов

Полицеска акция, ръководена персонално от основния прокурор и приключваща с премия персонално от премиера Бойко Борисов. Ако чуете по телефона за такова нещо от някой, който се показва за служител на реда, бъдете сигурни, че може да станете жертва на телефонен лъжец.

Това е една от най-новите схеми, за които двама служители на реда от 4-то районно ръководство в София, описаха в читалище " Светлина 1940 " в ж.к. " Стрелбище ". В тъмната и хладна зала бяха пристигнали неколцина пенсионери.

Служителите на Министерство на вътрешните работи категорично помолиха да не се цитират имената им, тъй като те се употребяват от измамниците за подлъгване на жертвите.

Телефонните измами съществуват от няколко години, само че схемите им непрекъснато се доразвиват. Вече рядко се звъни да се желаят пари за потърпевш непосредствен, който е в болница и има потребност от лекуване. Сега се ползват развити тактики, чиято цел е да се влияе душевен на жертвата и тя да се подчинява категорично на измамника. Телефонните номера се избират на инцидентен принцип, подчертаха двамата служители на реда. Допълниха, че измамниците звънят от провинцията с краткотрайни карти или такива на румънски оператор, а в София " муле " взема парите, което също се избира на инцидентен принцип.

Какви са схемите на измамниците

– Обаждащият се показва за полицейски чиновник, който осведоми индивида, че в квартала му стават серия от телефонни измами и го моли за подпомагане на полицията по разкриването на незаконната скица. Приканва индивида да се обади на телефон, който е с някаква цифра начело последвана от 112 като 02112 или 9112 или други, с цел да ревизира той дали има подобен служител на реда.

След това желае мобилния телефон на жертвата за връзка. Целта е да държи обекта на машинация на линия и да отвлича непрекъснато вниманието му. Предупреждава го, че скоро ще му се обадят измамници на домашния телефон и декларира, че той се подслушва от " полицията ". " Това не е правилно, вие не сте направили закононарушение да ви се подслушва телефона ", предизвестиха чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

След това различен лъжец се обажда на стационарния телефон като се показва, че е здравно лице да вземем за пример и желае пари за лекуването на потърпевш родственик на обекта на телефонна машинация. Тогава измамникът, който се е обадил към този момент на мобилния телефон споделя на индивида да извършва напътствията на измамника от стационарния телефон, с цел да може " полицията " да го залови.

Този, който се е свързал през стационарния телефон стартира с нападателни, брутални закани, с цел да изкара индивида от психическо равновесие. Така той по-лесно се доверява на " служителя на реда ", който държи мобилния телефон на линия. Измамника от мобилния телефон кара обекта на машинация да " опише " всички банкноти и техните серийни номера в дома. Целта тук още веднъж е да се отвлича вниманието на жертвата, която вместо да звънне на полицията или родственици ще брои пари и ревизира скъпоценностите в дома си.

От Министерство на вътрешните работи предизвестяват, че последователността на позвъняванията може да е друга. Да се обади първо лъжец, който желае пари за потърпевш непосредствен да вземем за пример и по-късно да се обади вторият лъжец, който се показва за служител на реда и който желае да защищити жертвата от първия.

Днес в читалището служителите на реда обърнаха внимание на събралите се пенсионери. Първо телефон 112 се набира без никакви числа пред него и в случай че някой желае да се набере нещо друго е незабавно сигнал, че това е машинация. Освен това, когато някой представящ се за чиновник на някоя институция желае пари това също е знак за машинация, тъй като

нито една българска институция - полиция, болничното заведение, прокуратура или Национален осигурителен институт не желае пари от жителите да си прави работата. Още по-малко желае да бъдат хвърлени през терасата, оставени до кофи, на тротоари, под стълбове и т.нат.

Другото значимо за измамниците е, че те не знаят имената на жертвата, а единствено телефона ѝ. Когато се обади в действителност полицейски чиновник, той се показва с две имена, споделя от кое районно ръководство е, споделя кого търси - като му показва трите имена и по-късно го кани в постройката на полицията. Никога не го вика на кафе, не желае да отиде в тях или да се видят пред блока. Уговорката е за комфортно за жителя време, в което да посети постройката на най-близкия полицейски сектор. Освен това служителите на реда постоянно имат служебни карти, които демонстрират при легитимация, както и нагръдни знаци. Те дават време на човек да се обади на дежурния служител на реда или на тел. 112 за инспекция, че подобен чиновник има.

Служителите на Министерство на вътрешните работи предизвестиха да не се обръща внимание на заканите, които идват от стационарния телефон, колкото и да са брутални, тъй като са нереални. Те идват от хора, които са в провинцията и не желаят разпра. Измамниците не знаят и адресите на своите жертви, нито някаква информация за тях. За това е доста значимо да не се дават каквато и да е персонална информация по телефона на чужд.

– Друг тип машинация е познатата от доста време. Да се обади " потърпевш родственик " плачейки. След случай като злополука или в болница с птичи грип или рухване на лед - каквито предстоят да бъдат " модите " с наближаващата зима. Служителите на Министерство на вътрешните работи предизвестиха, че следователно обектът на машинация би трябвало да опита да се свърже със своя непосредствен или да звънне в болничното заведение, където сякаш е той, с цел да ревизира дали има подобен пациент.

– Трети тип машинация е да се обади още веднъж представящ се за служител на реда като каже в районното ръководство на Министерство на вътрешните работи е арестуван чужденец или непосредствен на обекта на машинация. След това да желае пари за храна, юрист или ваучер на арестувания да може да се обади. " Ние не желаеме пари за такива неща. Всеки арестуван има право да се обади персонално на околните си. Осигурява му се длъжностен бранител при потребност, разноските за който не се заплащат от арестувания или роднините му.

– Една от " най-модерните " схеми е да измамникът да каже на човек, че се провежда полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. Тя ще бъде проследена и отразена от националните малките екрани. Ще обяснят, че интервенцията е под персоналното управление на основния прокурор и участниците в нея ще бъдат наградени персонално от премиера. Така обектът на машинация усеща, че влиза в ролята на скришен сътрудник.

Могат да сменят предлога, предизвестиха чиновниците на Министерство на вътрешните работи и дадоха различен образец.

– Телефонен лъжец се обажда на към този момент излъган човек като се показва за прокурор. Пита кой служител на реда проверява случая, откакто жертвата дава отговор се изяснява, че " прокуратурата " знае за случая и го следи, само че ѝ трябват пари.

– Друга скица е да звънне измамника и да каже: " Здрасти, по какъв начин си ". След въпроса кой се обажда, следват думите: " Е, по какъв начин кой. Ти какъв брой близки имаш в чужбина ". Обикновено по-късно обектът на измамата споделя нещо като " Петьо, ти ли си? ". Измамника удостоверява и споделя, че желае да прати пратка на адреса на обекта на машинация. В пратката има билки и някакви пари - примерно 10 или 15 хиляди евро и споделя, че би трябвало да се платят на куриера 3 хил.лв. След реакция, че жертвата няма толкоз, той споделя - добре, ще беседвам с куриера, какъв брой пари имаш?

– Последната скица, която през днешния ден описаха служителите на реда бе, че лъжец звъни и се показва за чиновник на ЧЕЗ да вземем за пример. Казва, че в квартала няма ток и пита обекта на машинация дали той има, след удостоверение, че има измамника реагира: " А, по какъв начин по този начин. Какъв е адреса Ви. " След това пита дали партидата е на случайно определено от него име - Иван Стоянов да вземем за пример и нормално следва реакция от обекта на машинация: " Не на мъжа ми " или " Не, на мое " и се споделя името. Измамникът изяснява, че служебно ще оправи партидата и затваря. Обажда се след ден или по-късно, само че към този момент знае адрес и имена.

Съветите на полицията

– Ако " служител на реда " каже, че телефонът ви се подслушва е сигурен сигнал за измама;

И още:

– Ако желае да наберете телефон 112 с някаква цифра начело, с цел да ревизирате дали има полицейски чиновник с името, което се показва той е различен знак, че става дума за измама;

– Ако желае обектът на машинация да брой пари и серийните им номера. Питат дали има други скъпоценности в дома или дали различен човек живее там. След това могат да желаят и неговия телефон, с цел да ангажират и неговото внимание. Означава, че още веднъж става дума за машинация.

– Ако жертвата се съгласи да даде пари, само че би трябвало да отиде до банката да ги вземе, измамниците желаят да останат на линия на мобилния телефон, да не би жертвата да се усети по пътя и да се обади на някого. Иска да е на линия и в банката. Ако някой дълго време ви държи на телефона, това е сигурен знак, че е лъжец, показаха чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

– След това на измамниците остава единствено да посочат мястото, където жертвата би трябвало да остави парите. Обикновено той ще стигне от банката до такава степен пешком. През цялото време измамникът е на линия на телефона и желае от жертвата да се опише по какъв начин наподобява, с цел да може " мулето " да го познае. Измамниците държат редом връзка и с него. На жертвата се споделя, че откакто остави парите, не би трябвало да се обръща и би трябвало да бъда бързо, тъй като може да има престрелка. " Полицията пази живота и здравето на жителите, в никакъв случай не бихме стреляли в такава акция ", изясняват чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Те още веднъж допълниха, че заканите за физическо принуждение са нереални, тъй като причинителите не са в София, а " мулетата " не биха се саморазправили с жертвата на машинация.

Истории на потърпевши от измами или от опити за машинация

След презентацията на служителите на реда, събралите се хора можеха да задават въпроси.

Йорданка Дичкова съобщи, че тези срещи и презентации са доста значими, тъй като тя не е знаела за този нов тип машинация, при която измамникът се показва за служители на реда и тя е " изгоряла " с хиляда лв. и скъпи - освен като цена, движимости. Обясни, че гласът, на който се е подвела е бил доста образован и всичко е било префинено измислено. Измамникът се показал за комисар Попов и желал от нея тъкмо да " опише " всички пари и скъпи движимости у тях, да ги даде на " полицията ", след което ще ѝ бъдат върнати. Миналата година са ѝ звънели три пъти за сина ѝ, който бил в болница, тя обаче казвала добре, ще се обадя в полицията. Когато обаче ѝ се е обадила " полицията ", тя се е съгласила да спомага.

Казва, че я е било позор и щерка ѝ споделила да не го споделя, тя обаче има вяра, че е по-добре да се приказва, с цел да знаят и другите. Тя няма мобилен телефон и не гледа телевизия и за нея срещи с полицията и разкази на другари са най-полезни.

Полицаите потвърдиха това като описаха за случай, при който баба от един апартамент " изгаря " с 1000 лева На идната седмица чиновниците на Министерство на вътрешните работи са още веднъж на същия адрес, тъй като излъгана е била нейна съседка. Униформените питат дамите - добре де, вие не си ли говорите, живеете една против друга, отговорът на втората потърпевша бил негативен, тъй като първата била доста любопитна.

От думите на друга жена се разбра, че тя е отбивала 5 или 6 опита за машинация. Каза, че с хората в 4-то районно ръководство са си близки. Така обаче тя отклонявала позвъняванията на същинските чиновници на Министерство на вътрешните работи, които желали да я извикат в полицията да дава показания. В последна сметка те пристигнали в 22 часа в тях да ѝ връчат призовка за разпит, тя обаче не отворила и не им обърнала внимание. Днес пита дали е обикновено да получава призовка в толкоз часа.

Полицаите обясниха, че е допустимо и нейният случай е бил тъкмо подобен. Те са предали преписката на сътрудниците си нощна промяна, тъй като тя не ги отразявала денем. Служителите на Министерство на вътрешните работи обаче подчертаха, че избират всички да са по този начин, тъй като въпреки това да забавя работата им, те ще намерят метод да се свържат с хората, подсигуряваха те.

В последна сметка през днешния ден снеха показания на дамата след срещата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР