Политиците търсят само технологични решения, защото смятат, че технологията ще

...
Политиците търсят само технологични решения, защото смятат, че технологията ще
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Изборите се печелят с гласове, а не с технология

" Политиците търсят единствено софтуерни решения, тъй като считат, че технологията ще им подсигурява изборна победа. И по тази причина непрестанно се пипат разпоредбите. "

Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Пламен Киров, учител по конституционно право в СУ " Св. Климент Охридски ".

" Тези, които предизвикват последната смяна, имат за цел да извлекат бонус на идващите избори. Но не помнят простата истина, че изборите се печелят с гласове, а не с технология. Затова няма значение дали ще бъде машинно или ще бъде хартиено, стига да се основат нужните гаранции за гласност и неприкритост и контролни механизми, че това, което гласоподавателите пуснат в кутията или отбележат на машината, ще бъде преброено тъкмо. Това е разковничето, което пък ще сътвори в гласоподавателите чувството, че има смисъл да се гласоподава, тъй като гласът им ще бъде регистриран тъкмо ", добави проф. Киров.

Според проф. Киров президентът няма да наложи несъгласие върху измененията в Изборния кодекс:

" За да наложи несъгласие, президентът би трябвало да претендира или за противоконституционност на измененията - явно такива учредения няма да има, а останалото значи той да се намеси по целенасоченост - да вземе страна, което той няма да направи, съгласно мен ", добави проф. Киров.

Преподавателят по конституционно право разяснява и бавенето на мандатите за сформиране на държавно управление:

" Това е в границите на Конституцията, само че различен е въпросът дали е оправдано в сегашния миг. Така оставени сами на себе си политическите партии в Народното събрание няма да реализират единодушие за образуване на коалиция, която за застане зад едно парламентарно държавно управление ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР