Политиката на правителството във връзка с ветото на България за

...
Политиката на правителството във връзка с ветото на България за
Коментари Харесай

Изборът на шеф на БНБ и Северна Македония възобновиха напрежението в управляващата коалиция

Политиката на държавното управление във връзка с ветото на България за участието на Северна Македония в Европейския съюз, както и натискът , който съгласно "Има подобен народ " (ИТН) е оказван от „ Продължаваме промяната “ (ПП) върху претендента им за шеф на Българската национална банка (БНБ) Любомир Каримански, основават съществено напрежение сред сътрудниците в ръководещата коалиция. Това сподели в събота Ива Митева (ИТН) в ефира на Нова телевизия.

"Виждам, че нашият министър на външните работи (Теодора Генчовска) сякаш е изолиран, и виждам засилени дейности на министър-председателя Кирил Петков в тази посока от първото му посещаване в Северна Македония и всички тези дейности не знам дали са съгласувани или не с нея ", сподели Митева.

Ден по-рано министър председателят Кирил Петков сподели, че никакво решение за излаз от разногласието със Северна Македония няма да се вземе без глобата на Народното събрание и по този начин даже опозицията ще бъде включена в процеса, напомня Дневник.

Според Митева най-голямата партия в ръководещата коалиция Политическа партия оказва напън върху Каримански да се откаже от кандидатурата си за шеф на Българска народна банка.

„ Доста е необичайно, тревожно е, обезпокоително е и демонстрира, че няма почтена игра. А в действителност нали по тази причина дойдохме ", сподели тя.

За поста в Българска народна банка има издигнати две кандидатури – тази на Каримански (ИТН) и на ръководителя на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров.

Митева сподели още, че Кирил Петков е предложил поста на представител на България в Световната банка на Любомир Каримански в опит да го накара да се откаже от кандидатурата си за Българска народна банка. По думите ѝ е необичайно толкоз първокласен кадър да бъде пращан токова надалеч от страната.

По-рано тази седмица министър председателят прикани и двамата претенденти за Българска народна банка да се отдръпват. Има Такъв Народ сподели, че няма желание да отдръпна претендента си.

"Когато с такава лекост сте податлив да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито безапелационна, нито вие ѝ имате доверие “, сподели Митева.

Въпреки търканията ръководещата коалиция няма да се разпадне, сподели ръководителят на Народното събрание Никола Минчев (ПП) пред бТВ по-рано в събота. Той вижда източник на напрежението в избора за шеф на Българска народна банка, само че отхвърли някой от „ Продължаваме промяната “ да е оказвал напън върху Каримански.

че бил застрашен с телефонно известие. Заплахата беше коментирана и от премиера Кирил Петков . Той сподели, че е разговарял персонално с вътрешният министър Бойко Рашков за случая, който е „ най-голям приоритет “ за разрешаване.

По-късно в петък от Гражданска дирекция "Национална полиция " откриха сим картата, от която е била изпратена опасността, както и че тя е записана на името на румънски жител. Той е влезнал в България на 1 април и е напуснал страната на 7 април. Картата е била дейна за няколко минути в четвъртък.

Процедурата по желание на гуверньор на Българска народна банка стана сред участниците в ръководещата коалиция. За това се заприказва преди седмици, когато от Има Такъв Народ получиха поддръжка от трите партии в опозицията - ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ за това процедурата по желание да бъде ускорена. За повече време се оповестиха сътрудниците на Има Такъв Народ – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, само че техните претенции не бяха признати.

Българската национална банка (БНБ) упражнява банков контрол и може да контролира активността на комерсиалните банки. Тя има пълномощия във връзка с паричната политика на страната. Управителят управлява и управлява активността на Българска народна банка. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години. Мандатът на предходния шеф на Българска народна банка Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 година Той беше определен през 2015 година по предложение на ГЕРБ и с гласовете на депутати от Реформаторския блок, АБВ, БДЦ, част от Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР