Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето,

...
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето,
Коментари Харесай

Премиерът: Неприемането на бюджета за здраве е опасно за здравето

Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето, безусловно. Неприемането на проект сметката на Здравната каса е удар и по лекарите, и по пациентите. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков при започване на постоянното съвещание на Министерски съвет, съобщи БГНЕС.
Премиерът акцентира, че бюджетът за опазване на здравето е рекорден – н пъкъл 1,1 милиарда лв. повече, което към този момент стана 8 милиарда лв. годишно.

„ Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения, в това число 60 млн. в допълнение да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия “, даде образец министър председателят и добави, че приоритет са ранното диагностициране на хронични, злокачествени и обществено значими болести.

Министър-председателят уточни, че електронизацията на здравната система е различен главен приоритет, който ще подсигурява изсветляването на системата - къде отиват парите ни и изнасят ли се нелегално медикаменти. „ Затова електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната промяна на държавното управление “, сподели Денков.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в ръководството на лечебните заведения като министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена да осъществят надзор, а резултатите - на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено.

" Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, само че и с промени в ръководството, контрола и увеличението на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че дружно с националното заседание ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма значение ", съобщи министър председателят.

Държавата е поела анжгажимент да усили заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти и да търси решение на казуса с високата междинна възраст на медицинските експерти и дефицита на фрагменти, сподели още Денков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР