Политическата съдба на министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел виси на

...
Политическата съдба на министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел виси на
Коментари Харесай

Последната битка на Ксавие Бетел

Политическата орис на министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел виси на косъм , до момента в който гласоподавателите се готвят да гласоподават в неделя, съобщи “Politico ”.

След десетилетие отпред на страната социологическите изследвания сочат, че времето на Бетел може да изтече , защото Християн-социалната национална партия сега се радва на много безапелационна поддръжка . Това би могло да проправи пътя на водещия претендент на партията Люк Фриден в устрема си да стане министър-председател. Той е добре прочут в Брюксел като някогашен министър на финансите и някогашен ръководител на лобито на промишлеността и услугите “Eurochambres ”.

Трябва да се означи обаче, че люксембургската политика в никакъв случай не е толкоз елементарна. На предходните избори дясноцентристката Християн-социалната национална партия също беше най-голямата партия, само че мъчно успяваше да откри сътрудници, с цел да доближи 31 места в Народното събрание, нужни за сформиране на държавно управление. Ето за какво след затварянето на изборните секции ще стартира същинската битка за власт , защото това дава началото на по този начин наречения „ лов на съдружни сътрудници “ , които да управляват херцогството. 

За да се разбере кой може да надделее в съдружните договаряния , би трябвало да следим кои по-малки партии се издигат най-убедително , споделя Филип Поарие , професор по политически науки в Университета на Люксембург. В продължение на години Люксембург изглеждаше като актуалното, същинско село Астерикс, западноевропейски бастион, резистентен на набиращите мощ крайнодесни сили. Напоследък обаче редица по-популистки партии , като дясната „ Алтернативна демократична партия за промени “ и „ Пиратите “, показаха подготвеност за взаимни полемики. Победата на тези популистки партии може елементарно да унищожи актуалната коалиция сред либералите на Бетел, социалистите и зелените. Това ще повлияе и на въпроса дали новото държавно управление ще би трябвало да се състои от две или три партии.

Люксембургският евродепутат Кристоф Хансен от Християн-социалната национална партия – партията на някогашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – твърди, че най-голямата партия, която излезе от изборите, би трябвало да има първия късмет да сътвори коалиция . Каква ще бъде тази коалиция – с либералите или със социалистите ще зависи от броя на извоюваните места.

Последици за Европа

За разлика от изборите в Словакия през предишния уикенд, позицията на Люксембург във връзка с Европейски Съюз или Украйна надали ще се промени, даже в случай че сегашната коалиция се разпадне. Все отново, това ще повлияе на това кого Люксембург ще изпрати в Брюксел след европейските избори през юни идната година.

Настоящите съдружни договаряния ще включват решение за избор на идващия европейски комисар , разкриха трима високопоставени чиновници, които пожелаха анонимност, защото нямат право да приказват обществено.

Ако социалистите останат отвън държавното управление, Никола Шмит , актуалният европейски комисар по заетостта и обществените права, надали ще остане в Брюксел за идващ мандат. Въпреки че в края на тази година навършва 70 години, Шмит даде да се разбере, че не изключва опцията за втори мандат в свое неотдавнашно изявление за локалната медия RTL. Тогава той съобщи, че „ в никакъв случай през живота си не е имал същински проект “.

Християндемократите от своя страна също имат способни претенденти , а за самия Бетел също се приказва измежду дипломатите и чиновниците на Европейски Съюз, че в случай че загуби властта, ще стане идващият люксембургски еврокомисар или ще се ориентира към различен върховен европейски пост .  Въпреки комплицирания пъзел, за разлика от съседите си от Бенелюкс, Люксембург няма традиция на дълги съдружни договаряния . По времето, когато европейските държавни и държавни ръководители се срещнат в Брюксел в средата на декември, към този момент би трябвало да е станало ясно дали Бетел към момента ще бъде на масата на Европейския съвет или не.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР