Политическата фамилия има кръвна връзка и с тачения от гърците

...
Политическата фамилия има кръвна връзка и с тачения от гърците
Коментари Харесай

Двама от рода Мицотакис на върха в Гърция - премиерът Кириакос и племенникът му - кмет на Атина

Политическата фамилия има кръвна връзка и с тачения от гърците българофоб Елефтериос Венизелос
Съдете за мен по CV-то, а не по името ми, обичаше да повтаря по време на предизборната акция новият гръцки министър председател Кириакос Мицотакис.

Партия “Нова народна власт ” безапелационно завоюва предварителните избори предходната неделя и ще ръководи страната независимо. А откакто даде късмет на крайнолевия и самоизградил се като политик Алексис Ципрас да покаже упоритостите си на водач в последните 4 години, Гърция се върна към остарялата традиция да изпраща на върха представители на политически династии.

А 51-годишният Кириакос Мицотакис има жанр за знамение и приказ. Баща му Константинос Мицотакис е един от най-дългогодишните гръцки парламентаристи и гръцки министър председател сред 1990 и 1993 година Той също е бил водач на “Нова народна власт ”, която синът оглави през 2016 година Само месец преди новият министър председател да завоюва изборите, племенникът му Костас Бакоянис пък стана кмет на Атина. Така двама представители на династията ще ръководят по едно и също време - единият страната, а другият - столицата. Кметската последователност е по майчина линия - Костас е наследник на Дора Бакояни, някогашна кметица на гръцката столица и сестра на сегашния министър-председател.

Модерната история на династията стартира с родения през 1918 година в Ханя на о. Крит Константинос Мицотакис. Нейни фамозни представители обаче има и по-назад в историята. По линия и на майка си, и на татко си Константинос Мицотакис е сходен с тачения от гърците като народен воин герой за обединяването на Крит с Гърция и

девет пъти гръцки

министър председател Елефтериос

Венизелос

(негова скулптура е издигната в центъра на Солун, а интернационалното летище в Атина носи името му).

Бабата на Константинос - Катиго, е сестра на Венизелос. Дядо му Костис Мицотакис, правист и публицист, който за малко е народен представител в Народното събрание на намиращия се по това време под османска власт Крит, е създател на Либералната партия дружно с Венизелос. Кириакос Мицотакис - старши, бащата на Константинос, управлява критските доброволци в Първата международна война и се дами за Ставрула Плумидаки, щерка на първия християнски кмет на Ханя, който пък е братовчед на Венизелос.

За българите Елефтериос Венизелос обаче е мрачна историческа фигура. Твърди се, че той е държавникът, който след края на Първата международна война и в навечерието на сключването на Ньойския контракт предлага България да бъде поделена сред победителките в района. В последна сметка след краткотрайно ръководство на Антантата Беломорска Тракия става гръцка.

Константинос Мицотакис - бащата на настоящия гръцки министър председател, влиза в Народното събрание за първи път през 1946 година като член на Либералната партия. През 1961 година я влива в Съюза на центъра на Георгиос Папандреу. Четири години по-късно обаче повежда вътрешно дисидентско придвижване, което благоприятства рухването на държавното управление на Папандреу и води до конституционна рецесия. Групата към Мицотакис е наречена “юлските регенегати ”, а от този епизод стартира гневна омраза с Папандреу, която продължава с години.

След военния прелом от 1967 година Мицотакис е задържан.

Успява да избяга и

през август 1967 година

напуща страната

Установява се в Париж и се връща в Гърция чак през 1974 година, когато демокрацията е възобновена. През 1977 година основава Неолибералната партия и същата година е определен за народен представител. На идната година влива партията си в “Нова народна власт ” на Константинос Караманлис и е назначен за министър за координацията. През 1980 година оглавява министерството на външните работи.

След като при два следващи парламентарни вота “Нова народна власт ” не може да ръководи без съдружни сътрудници, през април 1990 година тя най-сетне набира резултат, който ѝ разрешава да сформира независимо държавно управление. Константинос Мицотакис става министър председател и се задържа на върха на властта три години. Заради неразбирателства поради името на Македония обаче през 1992 година част от членовоте на партията се отделят, което води до разлюляване на кабинета.

На предварителните парламентарни избори през октомври 1993 година “Нова народна власт ” губи и минава в съпротива. Във връзка със загубата на 26 октомври същата година Константинос Мицотакис

подава оставка

като ръководител

на партията,

която е управлявал 9 години. Остава обаче неин почетен ръководител до гибелта си на 29 май 2017 година 98-годишният политик е заровен с държавни почести.

През 1953 година той се дами за Марика Януку. Двамата са дружно до нейната кончина през 2012 година Имат четири деца, като Кириакос е единственият им наследник. Сестрите Александра и Катерина остават настрана от политиката. Александра работи в неправителствения бранш. Създава организация, която подкрепя най-уязвимите пластове от популацията по време на огромната икономическа рецесия, в която изпадна Гърция. Работила е няколко години за Организацията за икономическо съдействие и развиване в Париж, а през 2009 година става началник на гръцкия културен център във френската столица. Омъжена е за френския юрист Паскал Гурден, с който имат четири деца и четири внучета. Колкото до Катерина Мицотакис, за нея не могат да бъдат открити съвсем никакви биографични детайлности.

За сметка на това най-голямата сестра в фамилията - Дора Мицотакис, става международно известна с името на брачна половинка си - Бакояни.

Тя е първата жена

кмет на Атина и

първата жена, която

става министър на

външните работи

на Гърция. Докато фамилията е в заточение в Париж, учи в немска гимназия там, а след това продължава образованието си по политически науки и връзки в университета “Лудвиг Максимилиан ” в Мюнхен. След завръщането си в Гърция продължава с обществено право в Атинския университет.

В студентските си години Дора се среща с Павлос Бакоянис, почитан академик и публицист в “Дойче веле ”, чиито репортажи против диктаторския режим в Гърция и за възобновяване на демокрацията добиват небивала известност. През 1974 година, незабавно след рухването на военната хунта, Дора и Павлос се завръщат в Гърция и подписват брак, от който имат 2 деца - Алексия и Костас.

На 26 септември 1989 година Павлос Бакоянис, преди малко определен за народен представител в гръцкия парламент на изборите през юни същата година,

е погубен при влизане в

офиса си при атентат от гръцката терористична организация “Седемнадесети ноември ”. И до през днешния ден, въпреки да се дами наново през 1998 година за предприемача Изидорос Кувелос, Дора зорко пази семейството на първия си брачен партньор.

До огромна степен трагичната гибел на брачна половинка ѝ кара Бакояни да се обърне към политиката. На изборите през ноември 1989 година тя се кандидатира за народен представител от област Евритания, чийто депутат до тогава е бил Павлос. Получава депутатско място и в продължение на 3 мандата е депутат на региона.

Преди да стане кмет на Атина, Дора Бакояни няколко месеца е министър на културата в държавното управление на татко си. През 2002 година печели кметското място в столицата на втори тур, като побеждава социалиста Христос Папуцис. Мандатът ѝ ще се запомни най-много с организирането на Летните олимпийски игри през 2004 година Напуска поста на градоначалник, с цел да поеме ролята на министър на външните работи в държавното управление на Костас Караманлис сред 2006 и 2009 година

Синът на Дора Бакояни - Костас Бакоянис, потегли по стъпките на майка си и през юни тази година триумфално бе определен за кмет на Атина. Преди това беше кмет на курортното населено място Карпениси, наричано гръцката Швейцария, а също и регионален шеф на Централна Гърция. Новият атински кмет също е татко на 4 деца.

Вуйчо му - новоизбраният гръцки министър председател Кириакос Мицотакис, е роден на 4 март 1968 година в Атина. Той обаче е единствено на няколко месеца, когато фамилията отпътува в самоизгнание в Париж поради военната хунта. През 1986 година Мицотакис-син отпътува за Съединени американски щати, където

приключва обществени

науки в Харвард

През 1990 и 1991 година работи като стопански анализатор в Чейз Манхатън банк в Лондон.

Връща се в Гърция да отбие военната си работа в авиацията, след което още веднъж отпътува за Съединени американски щати да прави магистратура по интернационално икономическо обмисляне в университета в Станфорд.

Прави и бизнес магистратура в Харвард. Продължава да работи в Лондон за локална банка, след което се мести в частния финансов бранш в Гърция.

Политическата му кариера стартира с парламентарните избори през 2004 година Получава най-вече гласове от който и да било различен народен представител на “Нова народна власт ” и триумфално влиза в Народното събрание. Оттогава на всички избори получава депутатско място.

През юни 2013 година става министър по административната промяна и електронното ръководство в държавното управление на Андонис Самарас. В разгара на рецесията тогава му се постанова да уволни над 5000 държавни служители, в това число цялата общинска полиция и две трети от чиновниците в държавната телевизия. По-късно в изявление споделя, че това е едно от най-трудните неща, които в миналото е правил.

На 10 януари 2016 година 400 000 членове на “Нова народна власт ” го избират за водач и по този начин той решително потегля по стъпките на татко си.

Въпреки че принадлежи на политическа династия, Кириакос Мицотакис дълго време е подценяван от противниците си, които остават сюрпризирани от бързия му политически напредък. Също като татко си и сестра си той е полиглот -

приказва свободно

британски, френски

и немски,

само че измежду вероятните трудности пред него анализаторите сочат по-слабите му декламаторски умения спрямо Ципрас да вземем за пример и това, че наподобява дистанциран в контактите си с хората.

Кириакос Мицотакис е женен за Марева Грабовски. Както подсказва името ѝ, тя има полски корени - татко ѝ е поляк, а майка ѝ - гъркиня. Също като брачна половинка си Марева учи в Съединени американски щати - приключва политически науки в Бостънския лицей, а по-късно политикономия в Колумбийския университет в Ню Йорк. Сватбата е през 1997 година Семейството има три деца - дъщери София и Дафне и наследник Константин. Едва ли ще е надалеч времето, когато някой от тях на собствен ред ще се включи в политиката и ще продължи династията Мицотакис. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР