Поликистозните яйчници са медицинско състояние, което засяга около 5-10% от

...
Поликистозните яйчници са медицинско състояние, което засяга около 5-10% от
Коментари Харесай

Каква храна да изберете, ако страдате от поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници са здравно положение, което визира към 5-10% от дамите в репродуктивна възраст. Това положение може да докара до проблеми с овулацията и месечния цикъл, както и да увеличи риска от развиване на диабет и други здравословни проблеми. Една от най-ефективните тактики за ръководство на поликистозните яйчници е обвързвана с храненето. В идващите редове ще ви представим някои храни, които следва да избягвате, в случай че имате поликистозни яйчници.

Преработени храни

Преработените храни като бързата храна, сладоледи, кексове и печива, са богати на добавени захари и мазнини. Консумацията им може да докара до увеличение на телесното тегло и да увеличи риска от развиване на диабет, който може да бъде обвързван с поликистозни яйчници.

Високогликемични въглехидрати

Храните с висок гликемичен показател, като бял самун, бяла паста и ориз, могат да усилят равнищата на захар в кръвта и да покачат инсулиновата устойчивост, която е обвързвана с поликистозни яйчници. По-добре е да се избират храни с невисок гликемичен показател, като плодове, зеленчуци и целулозни храни.

Мляко и млечни артикули

Много дами с поликистозни яйчници имат интолерантност към лактозата. Това може да докара до неприятни признаци като болки в корема  и диария. Ако сте интолерантни към лактозата, може да изберете други възможности като млечни заместители, които са обогатени с калций и витамин D.

Соеви артикули

Някои проучвания демонстрират, че непотребното изразходване на соеви артикули може да увеличи равнищата на естроген в организма. Това може да бъде неподходящо за дами с поликистозни яйчници, защото към този момент имат нараснали равнища на естроген в тялото.

Глутен

Глутенът е белтъчина, която се среща в пшеницата, ечемика. Някои дами с поликистозни яйчници могат да имат сензитивност към глутена, която може да докара до инфламация в тялото и да усили риска от развиване на диабет и други здравословни проблеми. Ако имате сензитивност към глутена, можете да се предпочитате храни без глутен, като ориз, киноа и целулозни храни.

Храни с високо наличие на аромати

Храни с високо наличие на ароматни субстанции като кафе, чай, шоколад и алкохол могат да нервират хормоналната система и да усилят риска от развиване на поликистозни яйчници. Вместо това може да се избират храни, които съдържат антиоксиданти, като ягоди, боровинки и други плодове.

Транс мазнини

Транс мазнините се срещат в маргарините, бисквитите и други модифицирани храни. Те могат да покачат равнищата на " неприятния " холестерол в кръвта и да усилят риска от развиване на здравословни проблеми като сърдечно-съдови болести. По-добре е да се избират здравословни мазнини като маслиново масло и авокадо.

В умозаключение, в случай че имате поликистозни яйчници, е значимо да внесете промени в хранителната си диета. Съобразете се със здравословните рекомендации за хранене и се концентрирайте върху консумирането на храни с невисок гликемичен показател и здравословни мазнини, както и на плодове и зеленчуци. Обърнете внимание и на други фактори, като постоянната физическа интензивност и ръководството на напрежението.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР