Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната

...
Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната
Коментари Харесай

Напусна ни Валентин Караманчев, един от големите майстори на българското художествено слово

Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

 

Валентин Караманчев е роден в град Неврокоп, където приключва приблизително обучение. След завършването на висшето си обучение стартира работа като областен сътрудник на вестник „ Народна юноша “, на който след това става основен редактор.

 

Бил е заместник- основен редактор на вестник „ Работническо дело “, шеф на издателствата „ Народна юноша “ и „ Партиздат “, общоприет шеф на Държавно стопанско обединение „ Книгоиздаване “ и ръководител на държавното креативно и стопанско обединяване „ Българска книга и щемпел “.

 

Популярни са книгите му „ Мървашки песнивец “, „ Черешова Задушница “, „ Елен от Велика гора “, „ Въздаяние “, отдадени на битките на народа ни за независимост, на хората от родния завършек на писателя, на комплицираните връзки към противоречивите територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на родината ни, както и мемоарната му книга „ Брашнен чувал “.

 

Валентин Караманчев е почетен жител на град Гоце Делчев, притежател е на премиите „ Людмил Стоянов “, „ Андрей Германов “ и премията за непорочност на българския език „ Иван Богоров “ (2022), както и на задгранични оценки за литература.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР