Пожарникари се борят с голям горски пожар, който наложи евакуацията

...
Пожарникари се борят с голям горски пожар, който наложи евакуацията
Коментари Харесай

Евакуираха село до Атина заради голям горски пожар

Пожарникари се борят с огромен горски пожар, който наложи евакуацията на малко село западно от гръцката столица Атина, оповестява Българска телеграфна агенция.

В битката с огнената буря вземат участие над 130 пожарникари и доброволци, подпомагани от 10 самолета за мятане на вода, се борят да овладеят пожара, който избухна през днешния ден към обяд покрай крайморския град Порто Гермено, на 70 км западно от Атина.

Като защитна мярка бе подредено да се изтегля село Митикас, само че няма известия за потърпевши или материални вреди.

Властите оповестиха, че мощният вятър, който непрекъснато трансформира посоката си, затруднява гасенето на пожара. Метеорологичната работа заяви, че се чака вечерта вятърът да отслабне.

Днес в няколко елементи на страната бе оповестена нараснала подготвеност за работа на противопожарните служби на фона на планувания огромен риск от пораждане на горски пожари.

Два други пожара горят и през днешния ден в южната част на Пелопонес.

Противопожарната работа заяви, че през миналата седмица се е справила с повече от 300 горски пожара.

Рано през днешния ден пожарникарите съумяха да овладеят огромен пожар, който застрашаваше огромна повърхност маслинови горички покрай град Итеа, в равнината под античния град Делфи в Централна Гърция. Изгорели са към 300 хектара от общо 5500 хектара маслинови насаждения. Древният обект не е бил в заплаха.

Вчера пожар наложи евакуация по море на 73-ма жители на хотел от плаж покрай Краниди в североизточната част на Пелопонес. Нямаше потърпевши хора, показва АП.

Всяко лято Гърция страда от опустошителни горски пожари. През 2018 година над 100 души починаха при пожар в морския курорт Мати източно от Атина. Оттогава управляващите се концентрираха върху бърза, превантивна евакуация на застрашените обитаеми места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР