Подписан е договорът за най-големия проект за образователна инфраструктура по

...
Подписан е договорът за най-големия проект за образователна инфраструктура по
Коментари Харесай

Министър Нанков:Всяка инвестиция в образованието на нашите деца ще се изплаща в годините

Подписан е договорът за най-големия план за просветителна инфраструктура по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “

Убеден съм, че всяка инвестиция в просветителна инфраструктура, в обучение, в нашите деца ще се изплаща в пъти с годините напред. Образованите, будните деца са гаранция за постоянна и единна Европа. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при подписването на контракта за главен ремонт или реорганизация, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост и възобновяване на материално-техническата база на 26 учебни заведения и детски градини в София.
Договорът бе подписан през днешния ден от заместник-министъра и началник на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Деница Николова и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.
Това е един от най-чаканите и значими планове, тъй като е ориентиран към нашето бъдеще, нашите деца, сподели още министър Нанков и уточни, че това е най-големият план по оперативната стратегия за просветителна инфраструктура на стойност над 63 млн. лева, от които 58 млн. лева за безплатна финансова помощ.
Проектът е част от нашата цялостна идея за вложения в просветителни заведения, в тяхната инфраструктура, в възстановяване на енергийните им характерности, обзавеждането и оборудването за повишение на качеството на образованието и просветителния развой. Над 620 млн. лева влагаме за тази цел от разнообразни принадлежности на европейската взаимност, означи районният министър. Той обърна внимание, че с включените в плана 15 учебни заведения и 11 детски градини той е един от най-чаканите от софиянци.

Нашата цел е освен да измерваме осъществяването на ръководената от министерството оперативна стратегия посредством избраните знаци. Дългосрочните резултати ще измерваме след пет – шест години с реализацията на сходни планове. Инвестициите в просветителни заведения, в нашите деца ще се мерят с генерации напред, създавайки предпоставки за икономическо и обществено развиване на страната и на цяла Европа, сподели още Николай Нанков.

София е потвърдила, че европейските средства отиват непосредствено при хората както с огромните инфраструктурни обекти, по този начин и с обектите от интегрирания проект за градско възобновяване и развиване по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, разяснява кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й обезпечените от програмата средства и съфинансирането от общината по подписания контракт ще отидат при най-важните хора в града – децата. Столичният кмет разгласи, че с част от инвестицията ще се построи нова постройка към детска градина № 53 в регион „ Илинден “, ще се реконструира постройка монумент на културата в двора на учебно заведение на бул. „ Сливница “ и ще се разшири 9-та Френска езикова гимназия.

Тя съобщи, че включените в плана образователни заведения, чиято реорганизация би трябвало да завърши до края на 2019 година, са главно в регионите „ Връбница “, „ Илинден “ и „ Надежда “.

Йорданка Фандъкова уточни, че сега се прави промяна в българското обучение в страната, като средата е не по-малко значима от просветителните стратегии и дигитализацията, тъй като възпитава, и по тази причина напъните са ориентирани в тази посока.

Министър Нанков обърна внимание, че Инвестиционната стратегия на Столична община е за образец, тъй като планува уравновесено териториално систематизиране на вложенията. Те не са съсредоточени единствено в един регион или централната градска част, изясни той.

Вече съм имала удоволствието да прережа лентата на доста обекти в България, като пътища, мостове и други, само че разликата е голяма, когато знаем, че вложенията ще отидат за подобряването на образователната среда на децата, тяхното обучение и бъдещи обществени вероятности, съобщи Витория Алиата ди Вилафранка - шеф в Генерална дирекция " Регионална и селищна политика " на Европейската комисия. Изключително ми е прелестно, че планът обгръща региони, които са по-слабо развити, сподели още тя.

Заместник-генералният шеф на Генерална дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване “ в Европейска комисия Андриана Сукова означи, че планът ще бъде сериозна стъпка в посока обезпечаване на достъп на децата до естествени условия на развиване в началната степен на образование и в учебните заведения, което е причина за бъдещо развиване на конкурентоспособност.

В рамките на план „ Изграждане, главен ремонт/реконструкция на 26 учебни заведения и детски градини на територията на Столична община ”, в регион „ Красна поляна “ ще бъдат актуализирани: 57 СОУ „ Св. Наум Охридски “, 147 ОУ „ Йордан Радичков “ и 123 СОУ „ Стефан Стамболов “.
В регион „ Надежда “ със средства от Оперативна програма „ Региони в напредък “ ще бъдат осъвременени: 102 ОУ „ Панайот Волов “, 54 СОУ „ Иван Рилски “, 15 СОУ „ Адам Мицкевич “, 101 СОУ „ Бачо Киро “, 16 ОУ „ Райко Жинзифов “, ОДЗ № 15 „ Чучулига “, ОДЗ № 90 „ Веса Паспалеева “, ОДЗ №115 „ Осми март “, ЦДГ № 152 „ Връбница “, ЦДГ №170 „ Пчелица “ и ОДЗ № 27 „ Детска китка “.

Учебните заведения, които ще бъдат актуализирани в регион „ Връбница “ са 140 СОУ „ Иван Богоров “, 70 ОУ „ Св. Климент Охридски “, 62 ОУ „ Христо Ботев “ и ОДЗ № 42 „ Чайка “.
В регион „ Илинден “ ще бъдат ремонтирани 113 СОУ „ Сава Филаретов “, 3 СОУ „ Марин Дринов “, някогашен филиал на Втора АЕГ „ Томас Джеферсън “, ОДЗ №179 „ Синчец “, ОДЗ №51 „ Щурче “, ЦДГ №53 „ Света троица “ и Училищен корпус към 43 ОУ „ Христо Смирненски “.

Чрез дейностите, които ще бъдат изпълнени по плана, ще се обезпечи съвременна, здравословна и функционална среда с високо равнище на енергийна успеваемост в общински детски градини, междинни и общообразователни учебни заведения на територията на гр. София.

Обновената инфраструктура и материално-техническа база в тях ще допринесат за по-доброто качество на просветителния и образователен развой.

С осъществяването на плана ще се обезпечат също равнопоставени условия и достъп до обучение за всички деца от посочените столични региони като децата и учениците ще бъдат обхванати в оптималната степен и няма да бъде позволена дискриминация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР