Подновяването на преговорите с Газпром е озадачаващ ход, тъй като

...
Подновяването на преговорите с Газпром е озадачаващ ход, тъй като
Коментари Харесай

Няма да даде резултат. Бившите управляващи осъдиха заявката на служебния кабинет да преговаря с Газпром

Подновяването на договарянията с " Газпром " е загадъчен ход, защото такива диалози са били водени и по време на предходния кабинет, само че не са дали резултат. Така някогашните ръководещи от " Продължаваме промяната " (ПП) разясниха поръчката на служебното държавно управление да стартира договаряния с съветския газов монополист за доставки за България.

Техните някогашни съдружни сътрудници от " Демократична България " (ДБ) реагираха още по-остро, като споделиха, че кабинетът на Румен Радев не пази националния интерес, а търси метод да направи България още веднъж подвластна от волята на Русия .

Реакциите пристигнаха, откакто в понеделник министърът на енергетиката Росен Христов сподели, че договарянията с " Газпром " за обновяване на доставките на газ по.

В края на април " Газпром " едностранно и в нарушаване на контракта. Това се случи поради да заплаща за доставка на природен газ по нова скица, която не дава отговор на подписаните контракти.

" Разговори с " Газпром Експорт " са водени неведнъж и от предходния кабинет, само че това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и в този момент, а зимният сезон следва ", уточни Радослав Рибарски от Политическа партия, който беше ръководител на комисия по енергетика в предишния парламент.

" Лутането на служебния кабинет слага под сериозна заплаха цялата енергийна система на страната ", добави още той в позиция, изпратена до медиите.

В нея се споделя още, че при съществуването на свободен потенциал за разтоварване остава мистерия за какво служебният кабинет е отказал контрактуваните количества газ от Съединени американски щати . По-рано министър, че държавното управление ще одобри единствено един от седемте танкера, тъй като не е съумяло да контракти преференциални условия за разтоварването.

Владислав Панев от Демократична България също подлага на критика изказването на служебните ръководещи и го дефинира като " неистини " и " баламосване на обществото ". По думите му не е правилно, че цената на " Газпром " е най-изгодна.

" Цената на природния газ от Газпром се дефинира въз основата на TTF Амстердам, който скочи двойно за месец и половина, като този съставен елемент е над две трети от тежестта. И цената на петрола, която пада. Тоест, тя не може да бъде доста по-ниска от пазарните цени ", Панев във Facebook.

Ивайло Мирчев от Демократична България също осъди служебното държавно управление, което съгласно него " желае да върне България към съветската енергийна взаимозависимост ".

" Вместо да се пази националният ни интерес се търси метод по какъв начин още веднъж България да бъде направена подвластна от волята на Путин. Газпром не е просто снабдител на газ. Това е геополитически инструмент за въздействие на Путин ", Мирчев.

Същевременно Делян Добрев от ГЕРБ упрекна кабинета на Кирил Петков и Асен Василев за обстановката. Той обаче разяснява и че няма пояснение за какво служебното държавно управление се е отказало от танкерите с полутечен газ, контрактувани от предходните ръководещи.

След като " Газпром " едностранно наруши контракта си и спря доставките си към България, държавното управление на Кирил Петков заяви, че търси други възможности. В края на юли кабинетът контракти доставката на американски полутечен газ със 7 танкера от компанията " Шиниър "., че остава идващото държавно управление да удостовери контрактуваното и да обезпечи терминали за разтоварване в Гърция или Турция.

В петък министър, че държавното управление ще одобри единствено един от седемте танкера, тъй като не е съумяло да контракти преференциални условия за разтоварването.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР