"Подкрепям в голяма част направените предложения за опростяване на правилата

...
"Подкрепям в голяма част направените предложения за опростяване на правилата
Коментари Харесай

Момчил Неков подкрепя опростяване на правилата за използване на географските означения

"Подкрепям в огромна част направените оферти за опростяване на разпоредбите за потребление на географските означения ". Това съобщи евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков по време на разискване в Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал на предложение за правилник на Европейския парламент и на Съвета за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули, (ЕС) № 1151/2012 по отношение на схемите за качество на селскостопанските артикули и храни.
"Европейските географски означения са знак за качество и биват разпознати на от ден на ден места. От към този момент над 3 години работя интензивно по разпространение на схемите на географските означения в България и в Европа ", съобщи Неков.
"Една от най-големите компликации несъмнено е събирането на доказателства, че продуктът произлиза от избран географски район. Приветствам предлагането на Европейската комисия /ЕК/ това условие да отпадне, тъй като вместо да оказва помощ на производителите да имат по-бързо видимост, те биват задължавани в търсене на сходен тип доказателства, а това ги ангажира с спомагателни запаси - финансови и времеви. А главното им предопределение е да запазят и основават занаят в селските райони. Това ще бъде огромно облекчение за производителите, а с това ще се дава по-бързо видимост на неповторимите артикули ", разяснява Момчил Неков.
Той добави, че географските означения дават отбрана. "Никой няма право да имитира продукта, като в това време потребителят е сигурен, че получава обезпечено качество ", сподели Неков.
През 2015 година евродепутат Неков започва акция "Да защитим българския усет ", като част от нея е работата по идентифициране на евентуални български артикули за регистриране в Европейския указател на схемите за качество на селскостопанските артикули и храни.
Неков интензивно работи с българските институции за отбрана на български артикули. За страдание България има единствено два предпазени продукта - българското розово масло и горнооряховски суджук, за разлика от Гърция, които имат над 100 и Италия, които имат към 300.
Потенциални български претенденти са Смилянският боб, Брежанският кестен, Еленският бут, Силистренските кайсии, Странджанският чай и други. Месото от Източнобалканска свиня към този момент стартира процедура по отбрана, както и Лютеницата от Първомай. До няколко месеца се чака и решение от Еврокомисията по отношение на Странджанския манов мед.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР