>Не може да имаме доверие на депутатите, че ще се

...
>Не може да имаме доверие на депутатите, че ще се
Коментари Харесай

Петър Витанов: Не може да имаме доверие на депутатите, ще има референдум за Трети март

> Не може да имаме доверие на депутатите, че ще се откажат от концепцията да сменят датата на националния ни празник – Трети март. Подписката за референдум продължава и ще има подобен. Така евродепутатът и ръководител на Инициативния комитет за опазване на Трети март като народен празник на България Петър Витанов разяснява вчерашното гласоподаване в Народното събрание пред радио К2.
Проектът за промени в Конституцията  на първо гласоподаване в пленарната зала бе подсилен от 161 народни представители. „ Против “ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. Част от този план са и текстовете за „ Утвърждаване и подсилване на българската държавност “, съгласно които се предлага националният празник на България да е 24 май - Ден на българското слово, култура и просвета и на кирилицата. Именно това желание на болшинството от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи накара политици, интелектуалци, учени, публицисти, студенти, спортисти да създадат предприемчив комитет, който стартира подписка за референдум в цялата страна.
„ На тези хора не може да разчита, в случай че пипнат националната памет, ще прелее чашата “, добави Витанов, визирайки ръководещото болшинство. Според него поръчките, че това оферти ще отпадне сред двете четения са подбудени от мощните отрицателни публични настройки. Последните социологически изследвания демонстрираха, че за 70% от българските жители Трети март е националният празник.
Петър Витанов разяснява и дейностите на държавното управление и Народното събрание във връзка с бранш „ Енергетика “.
„ България като страна е поела задължения преди десетилетие за понижаване на въглеродните излъчвания. Механизмът за потенциал е опцията да бъдат подпомагани посредством държавна помощ производствата, само че това няма да е разрешено през 2025 година Държавата дотираше с няколкостотин милиона тези мощности до момента. Други страни договориха дерогации, само че ние не го направихме “, напомни Витанов, който уточни, че проблемите са замитани дълго време код килима и по време на ръководството на ГЕРБ.
Евродепутатът-социалист е на мнение, че сега политиците лъжат хората и бизнеса.
„ Това е бомба със закъснител, която гръмна през днешния ден, макар че от години предупреждавахме какво ще се случи. Вината на днешните ръководещи е, че нямат енергийна тактика. Ние не знаем нито с какво ще сменяем мощностите, нито каква промишленост ще има в този регион, в който хиляди хора ще останат без работа. Не е въпросът за „ нашите и вашите “ компании, а за това какъв занаят могат да имат образованите и подготвени хора, които сега работят там. 
Витанов разяснява и тематиката за демографията, която беше във фокуса на Групата на българските социалисти в Екологичен потенциал.
„ Днес се занимаваме с друго злободневие, само че това е тематиката на тематиките, тъй като експертите приказват, че България се трансформира в демографска пустиня. А демографията не е значима за партиите в Народното събрание. Но както е тръгнало няма да има и кой да избира тези депутати след няколко години “, сподели още той.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР