class=MsoNormal style=text-align: justify;>Дестабилизацията в Близкия изток, предизвикана от терористите от

...
class=MsoNormal style=text-align: justify;>Дестабилизацията в Близкия изток, предизвикана от терористите от
Коментари Харесай

Елена Йончева: Тероризмът на „Хамас“ е заплаха и за Европа

class= " MsoNormal " style= " text-align: justify; " > Дестабилизацията в Близкия изток, провокирана от терористите от „ Хамас “, ще има отражение и в Европа. Това не би трябвало да се позволява. Тероризмът е опасност за целия свят. Ако в този момент не бъде спрян, той заплашва освен Близкия изток. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, откакто се завърна от посещаване в Израел. Тя е зам.-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Израел и дружно със свои сътрудници тази седмица видя с очите си последствията и чу от първо лице разкази за ужаса от офанзивата на „ Хамас “ на 7 октомври.
Елена Йончева, която към този момент е единственият български политик отишъл на място, имаше многочислени срещи както със очевидци на зверствата, по този начин и с военни и представители на службите от Израел, политически лица, кметове, елементарни жители, в това число израелци от български генезис. Някои от тях имат родственици, които са изчезнали, отвлечени от терористите. Засега няма удостоверение измежду тях да има български жители.  
Атаката на „ Хамас “, която е в листата на Европейски Съюз с терористични организации, се счита за една от най-кръвопролитните в историята на Израел. За първи път от съществуването на страната има такава огромна офанзива, ориентирана особено против цивилни и то по невиждано жесток метод. Общо убитите са над 1 400 души, а над 220 са отвлечени за заложници в Ивицата Газа. Хората с български генезис напомнят за Баташкото кръвопролитие – съотносимо по свирепост и безчовечие против майки, деца, бременни дами.
Кибуцът Беери е в обитаемо място с към 1000 поданици в средата на пустинята Негев, където по-голямата част от хората са се занимавали със земеделие. Основан е през 1946 година, две години преди формалното начало на Държавата Израел. В кибуца хората са стопанисвали големи градини. Мястото е било обитаемо най-вече с хора, които са дали своят вот за левицата.
На 7 октомври близо 10 % от популацията му е избито, а огромна част е взето за заложници. Според разкази на оживели и някои непокътнати записи на охранителни камери няколкостотин терористи на „ Хамас “ са атакували кибуца Беери. На мястото към момента има свидетелства за ужасни кланета, изоставени и опожарени домове с детски играчки, разпиляни по двора. Разкази за заклани, изнасилени и обезглавени деца и дами.
Делегацията на Европейски Съюз посети и други кибуци, унищожени от „ Хамас “, както и военната база Шура, и се срещна с кмета на Сдерот. Почти 90% от популацията на 350-хилядния град е напуснало. Над 200 от убитите в офанзивата на „ Хамас “ са били на младежкия музикален фестивал, който се е провеждал наоколо до кибуца Реим. Мнозина са отвлечени. Сред изчезналите има жители на повече от 20 страни – Съединени американски щати, Англия, Русия, Тайланд, Китай, Германия, Италия, Румъния и други
Никой не може да остане безразличен пред гледките и разказите. Дори определението „ зверства “ е малко за това, което се е случило, разяснява Елена Йончева. Жестокостта е била преднамерена, сподели тя. Терористите са имали GoРroкамери и от видеозаписи от тях, както и от мобилни телефони, и от камерите за сигурност в обитаемоте места фрагментите са такива, че мъчно могат да бъдат преразказани. От откритите писмени доказателства излиза наяве, че нападателите са били инструктирани убийствата да бъдат осъществени по свиреп метод. 
Всички бяхме шокирани от мащабите и жестокостта на терористите. Трудно е да се разпознават телата на децата и дамите. Това е втори Холокост за нас, разяснява представителят на IDF(Израелските сили за отбрана) полк. Рувен Бен-Шалом.
Това е деликатно и дълго планувана интервенция на „ Хамас “. Те изключиха електронната система по преградното оборудване, с дронове унищожиха системата за наблюдаване. Ако се провалим и не успеем да унищожим „ Хамас “, страната ни е в заплаха. Те ще стартират да работят и в Европа, сподели той.
Полк. Бен-Шалом изясни, че сега в Газа Израел унищожава единствено инфраструктурата, логистиката, която се употребява от „ Хамас “ и „ Ислямска страна “. За да унищожим терористите, би трябвало да стартираме наземна интервенция - те се крият в тунелите, сподели още полк. Бен-Шалом. Да, Израел ще изгуби бойци, само че обществото схваща, че това е жертва, която би трябвало да се направи, съгласно него.
Докато службите в Израел се пробват да локализират заложниците в Ивицата Газа, техните близки се притесняват, че наземната интервенция ще заплаши живота им.
Когато се организира интервенция по заличаване на терористите от „ Хамас “ съпътстващите жертви, за жалост, са неизбежни. Нашата задача е да бъдем допустимо по-прецизни и да съхраним живота на цивилното население в Газа, сподели Юли Еделстайн, ръководител на комисията по външни работи и защита на Кнесета. Не става въпрос за възмездие поради 7 октомври, а да подсигуряваме сигурността на Израел. Това е невиждана варварска офанзива, изясни той.
Нашата задача в този момент е да отстраняваме „ Хамас “, а по-късно ще стартира политическа полемика кой е отговорен за невиждания пробив в сигурността. Палестинците в Газа не носят отговорост за дейностите на „ Хамас “, в действителност те са заложници на тази терористична организация, разяснява още Юли Еделстайн.
Тепърва в Израел ще се вършат разбори за какво службите са позволили да бъдат сюрпризирани – пробивите са били по едно и също време в 40 точки по границата на Ивицата Газа. За да охраняват израелско населено място в Западния бряг, там са били предислоцирани военни подразделения от южната част на страната.
Най-вероятно терористичният акт на „ Хамас “ ще има и вътрешнополитическо отражение. Възможно е анализите да доведат до приключването на присъединяване на партията на Бенямин Нетаняху във властта до няколко месеца.
Ужасът и убийствата от 7 октомври може да провокират предпочитание за присъединяване в политиката на близки на починали, с цел да се откри дълготрайно решение на спора. Един от най-влиятелните предприемачи в Израел - Еял Валдман, създателят на софтуерната компания MellanoxTechnologies, изгуби 24-годишната си щерка Даниеле и нейния другар, които бяха убити по време на музикалния фестивал. Той е измежду хората, които биха могли да трансформират политическата обстановка в Израел.
Трябва да стартираме политическия разговор с палестинците, който да докара до основаване на палестинска страна. Израел би трябвало да се изтегли от Западния бряг. Да стартираме вложения в образованието и стопанската система, с цел да се основат нужните мостове, които да свързват в бъдеще израелци и палестинци, сподели той по време на срещата си с Елена Йончева и останалите евродепутати.
Унищожаването на „ Хамас “ и „ Ислямска страна “ е доста комплицирана и амбициозна задача, само че ние ще използваме цялата си мощ, с цел да ги спрем. След това ще стартира разговор в израелското общество. Трябва да намерим метод да живеем дружно, а не взаимно да се избиваме, сподели той.
Бенямин Нетаняху, който е министър-председател, с спиране, от повече от 15 години, този път ръководи в извънредно дясна, ортодоксална коалиция. От месеци тя е под публичен напън поради желанието на премиера да прокара промени в правосъдната система. Съмненията са, че задачата му е да приключи следствия против самия него, свързани с обвинявания в корупция. След офанзивата на „ Хамас “ от 7 октомври в Тел Авив беше образувано така наречен спешно държавно управление, в което влязоха и представители на опозицията.
Ако в този момент не се вземат ограничения против тероризма на „ Хамас “, съществуването на Държавата  Израел е под опасност. Опасността ще нарасне с вероятно включване на „ Хизбула “ и други терористични групи като „ Ислямски джихад “. Сред тях към този момент се приказва за „ Ос на съпротивата “. Само в сряда вечерта над 80 ракети бяха изстреляни против Тел Авив.
„ Хамас “ владее Ивицата Газа от 2007 година, само че има големи подозрения, че след възможното заличаване на тази формация съперникът й „ Фатах “ ще може да ръководи тази територия, разяснява Елена Йончева. Тя напомни и опасенията, че при положение на пълномощабни интервенции на Израел, ливанската „ Хизбула “ ще отвори нови фронтове в поддръжка на „ Хамас “.
Трябва да си даваме сметка за филантропичната обстановка в палестинския анклав, в който живеят 2,4 млн. души. Нищо не може да оправдае варварското нахлуване на терористите от „ Хамас “, само че животът както на израелците, по този начин и на палестинците е скъп. Трябва да се откри решение за филантропични коридори в Газа, които да оказват помощ на цивилното население, сподели още Елена Йончева.
Европейски Съюз признава правото на Израел за самозащита според интернационалното право. Настояваме да се разграничава палестинският народ и неговите законни желания, от една страна, и терористичната организация „ Хамас “ и нейните терористични актове, въпреки това – това е позицията на Европейския парламент от предходната седмица, напомни тя. В резолюцията още веднъж се декларира поддръжка за контрактуваното решение за две страни въз основа на линиите от 1967 година, живеещи една до друга в мир и обезпечена сигурност.
Терорът се употребява, с цел да се всява смут за реализиране на избрани политически цели. Това е методология за оказване на въздействие при взимане на решения, разяснява още Елена Йончева. Според нея би трябвало да има непоклатимост в целия район и да се подсигурява сигурността на евреи, мюсюлмани и християни, които живеят там.
Нападението на терористите идва в миг, в който Израел обсъждаше подписването на съглашение със Саудитска Арабия – последващо от така наречен Авраамови съглашения. Първите двустранни контракти на Израел с Обединените арабски емирства и с Бахрейн бяха подписани през 2020 година по самодейност на Съединени американски щати в мандата на президента републиканец Доналд Тръмп. Целта им е да се официализират дипломатическите връзки сред Израел и арабските страни. Тел Авив се ангажира да спре анексирането на Западния бряг. Споразуменията не са приети от „ Хамас “ и от палестинците. Палестинците на Западния бряг упорстват за основаването на лична страна, а „ Хамас “ се стреми да унищожи Израел.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР