>Разбирам протестите и необходимостта хората да излязат и изразят своите

...
>Разбирам протестите и необходимостта хората да излязат и изразят своите
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Протестиращите искат ясно и сигурно енергийно бъдеще. Липсва стратегия и последователност в енергетиката

> „ Разбирам митингите и нуждата хората да излязат и изразят своите претенции. Те са несигурни поради неразбираемата позиция на ръководещите. Нормално е да желаят дълготрайна визия и проект за развиването на бранша. Те желаят ясно и несъмнено енергийно бъдеще. Липсва най- важното- дълготрайна тактика и поредност в енергетиката. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова в предаването на БНР „ Неделя 150 “. Тя разясни, че териториалните проекти трябваше да бъдат приключени преди три години, а България беше избрана като втория най- огромен бенефициент на средства, предвидени  от Европейска комисия за районите, където има сериозна претовареност във въгледобивната промишленост. „ Българските ръководещи три години и половина не могат да решат по какъв начин да се случи това и отсрочват решението. Затова е обикновено протестиращите да желаят яснота- тактика за развиване на бранша, периоди, проект, какви промишлености ще се развиват и какви експерти ще са нужни “, разяснява евродепутатът.
" Всичко трансформираме във вътрешнополитическа битка. Енергийната тактика на България е доста сериозен стратегически и дълготраен проблем, който ние не можем да решим. Когато не можеш да решиш по-сериозния въпрос- каква е енергийната тактика и проект за развиване на България, тогава се постановат стихийни реакции в последния миг, без нужните разисквания с всички наранени страни ", посочи слабостта Цветелина Пенкова. 
По думите й това не са политически въпроси, а стратегически, които засягат националната сигурност и независимостта на българската енергетика.
" За да имаш постоянен енергиен микс, който подсигурява налични цени, е належащо да имаш съществено количество базови енергийни мощности. Това са природен газ, въглища и нуклеарна енергетика. България е една от страните в района, която е била водеща във връзка с развиването на нуклеарната енергетика. България постоянно е възприемана като страна, която се търси като експертиза ", посочи евродепутатът.  Тя счита, че са нужни два нови работещи реактора до 2035 г. Те ще заменят количеството сила, която създават въглищните централи. Пенкова посочи, че по-късно в границите на 30 години би трябвало да имаме четири нови реактора.
" В АЕЦ " Белене " имаме построена площадка. Там сме съвсем на половина на този развой. Именно заради тази причина неведнъж настояваме, че това е планът, който би трябвало да бъде развъртян. Не са доста страните, които могат да произведат такова съоръжение, неуместно да се отхвърляме от него, още повече че е изправно “, разяснява евродепутатът и по тази причина не схваща желанията да се лишим от този запас, защото е стопански и стратегически във щета на България.  Според нея планът може да бъде подкрепят от страна на Франция.
„ ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна. Ще понижим зависимостта си, ще понижим техния дял в енергийния микс. Но да не забравяме, че когато приказваме за стратегически обекти, ние не можем да чакаме напълно отделяне от тях. Тези стратегически обекти в никакъв случай не губят своята стойност ", посочи още Цветелина Пенкова.
По тематиката за влизането на България в Шенген евродепутатът открои като най- значимо
България  да продължава да отстоява почтено и твърдо своята позиция.
" Притеснява ме реториката в последно време, че надали не вършим промени, които ни отварят вратите към Шенген. Това е неуместно и нездравословно за нашата страна. Тези промени нямат нищо общо с критериите за присъединението ни към Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили прието безусловно всички механически критерии от 12 години. Това е дискриминация срещу български и румънски жители и ние би трябвало да държим твърдо и ясно на своята позиция, че желаеме да спрем този метод, а не да си слагаме сами спомагателни условия ", коментира Цветелина Пенкова. Тя посочи и потребността от дипломация на всички равнища. Евродепутатът открои своята среща с премиера на Испания Педро Санчес, с кого е говорила за скоростното влизане на България в Шенген и е подчертала изпълнените от страната критерии: „ Санчес ме увери, че това остава приоритет в границите на испанското председателство “, описа от първо лице евродепутатът.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР