Под ивицата Газа има 500 километра подземни тунели, построени от

...
Под ивицата Газа има 500 километра подземни тунели, построени от
Коментари Харесай

Под Газа има 500 км тайни тунели за убежища и складове на „Хамас“

Под линията Газа има 500 километра подземни тунели , издигнати от палестински инженери. Те са убежища и хранилища на „ Хамас “ и са употребявани неведнъж за набези против Израел, оповестява Би Би Си. Входовете и изходите на тези тунели постоянно са скрити в жилищни квартали, а самите тунели могат да държат заложници, взети от „ Хамас “.

През 2015 година палестинската формация „ Ислямски джихад “ позволява кореспондента на Би Би Си Куентин Сомървил в тези тунели. Той е бил със завързани очи и отведен до нужната локация.

В репортажа на Би Би Си е сниман един от тези тунели на хипотетична дълбочина от 30 метра. Това е система от коридори, съединяваща военна база и склад за муниции. Тунелът се намира на юг от центъра на Газа и води напряко до границата с Израел .

Тези тунели съставляват особена заплаха за Израел. Те са били употребявани за осъществяване на няколко набези. Тунелите водят към стотици входове към домове на мирни поданици. „ Хамас “ е включена в листата на терористичните организации на доста страни, сред които Обединеното кралство, Европейски Съюз, Съединени американски щати, Израел, Япония и Австралия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР