Почти век портокаловият сок ни се представя като символ на

...
Почти век портокаловият сок ни се представя като символ на
Коментари Харесай

Прясно изцедени лъжи

Почти век портокаловият сок ни се показва като знак на здравословната диета. Всъщност, истината е много друга.

В продължение на десетилетия чашата с портокалов сок бе знак на здравословния метод на живот. Ползите от тази напитка бяха превъзнасяни освен от производители и рекламисти, само че и от диетолози и лекари. Смяташе че, че една чаша на ден (или повече) ще ви защищити от всичко: като се стартира от елементарната настинка и се свърши със скорбута. Но в случай че се има вяра на създатели като Харви Левенстийн (Paradox of Plenty и Fear of Food), цялата история на портокаловия сок е в действителност поредност от усърдно скалъпени всеобщи заблуди.

НАЧАЛОТО Е ПРЕЗ 20-ТЕ ГОДИНИ в Америка. И преди този момент портокалите участват в менюто за закуска, само че като цели плодове. С подобряването на транспортната инфраструктура производителите стартират да оферират пастьоризиран сок – по-траен, само че изгубил огромна част от усета си.

После, по време на Втората международна война, американското командване поръчва на учените да основат по-вкусен сок, тъй като бойците всеобщо отказвали да одобряват включения в дажбите им витамин С на кристали. Както постоянно се случва, решението идва много откакто войната е завършила – през 1948, когато биохимиците показват замразения портокалов концентрат. За разлика от дотогавашния консервиран сок, той съхранява огромна част от аромата и усета, и безусловно избавя задъхващите се от свръхпроизводство портокалови градини във Флорида.

Трябва да минат десетилетия, преди да се разбере, че при химическата обработка се изгубват съвсем всички потребни субстанции, а на тяхно място промишлеността прибавя обезпокоително огромни количества захар и консерванти.

На пазара има и в действителност прясно изцедени сокове. Но би трябвало доста да внимавате, с цел да ги разпознаете от останалите, които също са “от 100% плодове ” и “без концентрат ”.

ПРЕЗ 90-ТЕ ТОВА РАЗБИРАНЕ прекатурна пазара и по рафтовете оцеляха единствено кутиите с надпис “без концентрат ”. Но и тези сокове от ново потомство, направени единствено от “100% плодове ”, не са тъкмо здравословни питиета. При множеството от тях от изцедения сок първо се извличат ароматните масла и есенции. Остатъкът е дълготраен и може да се съхранява до година и даже повече, само че е изцяло лишен от усет (и даже цвят). Когато пристигна време да ви го продадат, есенциите и ароматите се връщат назад, подсилени от химиците, и чак тогава “пресният ” сок се бутилира и праща по магазините. Наскоро английското държавно управление предизвести жителите, че подобен вид сок може да съдържа не по-малко захар от газираните питиета, а в Съединени американски щати и сега се водят правосъдни процеси против производители поради изказванията им, че продуктът бил “изцяло естествен ”. Не е елементарно да различите сходни всеобщи сокове от тези, които в действителност са прясно изцедени, филтрирани и опаковани. Срокът на валидност е единият сигурен симптом (колкото по-кратък, по-добре); за жалост цената е вторият – същинското е по-скъпо. Затова най-разумният вид е да си купите портокали и да ги изцедите. Или още по-добре да ги изядете.

Статията е оповестена в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 63 / 2015

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР