Почти 30 тона храни-менте, с изтекъл срок на годност или

...
Почти 30 тона храни-менте, с изтекъл срок на годност или
Коментари Харесай

Почти 30 тона храни - менте спря БАБХ от магазини и заведения

Почти 30 тона храни-менте, с изминал период на валидност или с нередовни документи е пратила за заличаване Българската организация по сигурност на храните през май, оповестиха от БАБХ. Извършени са 13 117 инспекции в цялата страна. 
 Пазете се от куркума с рисково наличие на олово, която се продава
Най-много - 25 017 кг, е морска кристална йодирана сол с противоречие в наличието на калиев йодид. Сред рисковите храни са 1 987, 5 кг куркума (с високо наличие на олово и с генезис Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума; 991 кг храни от скотски генезис (агнешко, свинско и пилешко месо, месни артикули, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, без съпътстващи документи и етикети, погрешно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти.

Близо 51,6 кг са козунакът и подправките с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикет и партиден номер. 

Количеството е конфискувано от индустриални обекти, хранилища и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за публично хранене. Част от изтеглените храни са били погрешно съхранявани, неточно етикетирани и с изминал период на валидност, както и с установени несъответствия по Наредбата за характерните условия за млечните артикули (продажба на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко дружно с млечни продукти) и неотговарящи на условията за качество и надзор за сходство на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без нужните обозначения), прецизират от БАБХ.

Друга част от храните са без документи за генезис и без здравна и идентификационна маркировка. 

За откритите нарушавания са издадени 654 наставления и са формирани 96 акта. В страната са затворени три обекта с краткотрайно прекратена активност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР