Почина американският астронавт Томас Матингли, който през 1970 г. се

...
Почина американският астронавт Томас Матингли, който през 1970 г. се
Коментари Харесай

„Хюстън, имаме проблем“: Почина Томас Матингли – астронавтът, спасил „Аполо 13“ след експлозия

Почина американският астронавт Томас Матингли, който през 1970 година се трансформира в избавител за галактическия транспортен съд „ Аполо 13 “, заяви НАСА.

За първи път в задача до Луната ще взе участие жена - Кристина Кук

Той е умрял от естествена гибел на 87 години на 31 октомври.

Матингли има основна роля в обезпечаването на безвредното завръщане на " Аполо 13 ". Поради контакт с болен от рубеола и риск и той да е инфектиран, астронавтът е сменен от аварийния водач Джак Суигърт единствено 72 часа преди изстрелването.

След като избухва детонация на борда на галактическия транспортен съд, който пътува до Луната без него, от Земята Матингли създава способ за икономисване на сила.

Така „ Аполо 13 “ безвредно се връща в атмосферата след обиколка към естествения ни сателит. Без О2 за дишане и зареждане на горивните кафези на совалката астронавтите би трябвало да се приберат. Матингли избавя живота на своите сътрудници - Джеймс Ловел, Джак Суигърт и Фред Хейз.

„ Аполо 13 “ е седмият пилотиран космически кораб от програмата „ Аполо “ на НАСА и третият, изстрелян за кацане на Луната. Това е първият галактически транспортен съд, претърпял повреда отвън земна орбита и съумял да се завърне наред на Земята, след обиколка към Луната.

Анди Сондърс получава достъп до фрагментите, защитавани строго в архивите на НАСА

Емблематично за задачата в всеобщото схващане остава радиосъобщението Houston, we’ve had a problem - „ Хюстън, имаме проблем “, с което астронавтите рапортуват за повредата на центъра за надзор на полетите в Хюстън.

Събитието е показано във кино лентата от 1995 година „ Аполо 13 “, в който Матингли е изигран от американския артист Гари Синийс.

Томас Матингли е роден през 1936 година в Чикаго. Той причислява към военноморските сили на Съединени американски щати малко откакто приключва университета през 1958 година, където лети с реактивни самолети.

Приет е в класа на астронавтите през 1966 година Приносът на Матингли е дал на човечеството доста познания „ оттатък Космоса “, показва Бил Нилсън от НАСА.

Той поема ролята на водач на командния модул на задачата " Аполо 16 " и е пълководец на галактически транспортен съд в две задачи на галактическата совалка.

Той може да бъде разтопен благодарение на гигантска лещи

По време на кариерата си Матингли прекарва 504 часа в Космоса, в това число един час и 13 минути изключителна активност по време на полета на " Аполо 16 ". С тази задача той лети до Декартовите възвишения на Луната, откъдето събере скални проби.

Матингли е член на помощния екипаж на " Аполо 8 " - първата задача, която посещава Луната, и на " Аполо 11 ", при която за първи път човек стъпва на Луната.

Матингли има водеща роля и в създаването и тестването на скафандъра и раницата от ерата на " Аполо ".

„ На 31 октомври загубихме един от героите на нашата страна. Матингли имаше основна за триумфа на нашата стратегия " Аполо ", а ярката му персона ще подсигурява, че ще бъде запомнен в историята “, разяснява Бил Нилсън.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР