Победителят на вчерашните и предишните кметски избори в Истанбул Екрем

...
Победителят на вчерашните и предишните кметски избори в Истанбул Екрем
Коментари Харесай

Имамоглу печели с над 800 хил. гласа преднина, курсът на лирата скочи

Победителят на вчерашните и предходните кметски избори в Истанбул Екрем Имамоглу е спечелил с по-голяма преднина пред съперника си, някогашния министър председател Бинали Йълдъръм, в сравнение с се очакваше.

Това демонстрират данните от държавната Анадолска организация при 100% преброени бюлетини. За Имамоглу, претендент на опозиционната Републиканска национална партия (РНП), са дали своят вот 4.741 млн. души, до момента в който за подкрепяния от президента Реджеп Тайип Ердоган Йълдъръм са пуснали бюлетина 3.935 млн. Това значи, че преднината на опозиционния претендент е над 806 хиляди гласа.

Около 180 хиляди са невалидните бюлетини, а общо 69 хиляди души са дали своят вот за други претенденти.

При Имамоглу обаче балотажът е връх за последните 35 години. За съпоставяне за трите си мандата подкрепият от Ердоган Кадир Топбаш (подал оставка под натиска на президента и партията през 2017 г.) печели сред 44 и 48%. При самия Ердоган кметският пост отива, откакто той печели 25.2 на 100 от вота.

Предпазлив оптимизъм

Междувременно турската лира нарастна по отношение на $ при започване на днешната търговия, предадоха " Асошиейтед прес " и " Блумбърг ". Доларът се котираше при курс 5.717 лири за $, което е покачване с 1.8 на 100 - връх за през днешния ден измежду всички валути по света. Според икономиста Тим Аш от консултантската компания " Блубей асет мениджмънт " в Лондон резултатът е " допустимо най-хубавият вероятен " за пазарите в имейл до клиенти. Причината е, че има както недвусмислена победа, по този начин и самопризнание за провалянето и " предложение на Имамоглу да работи с Ердоган ".

Според " Ахвал " работата на държавното управление за стабилизиране на стопанската система и финансите занапред следва - вложителите чакат дълго обещавани промени. Очаква се ново стесняване на стопанската система за второто тримесечие, което завършва след няколко дни, а спадът на лирата с общо към на 100 от началото на годината е придружен от възходящи проблеми на банковата промишленост с обслужването на неприятни задължения.

Според икономиста Пьотр Матис, пълководец в " Рабобанк " в Лондон, придвижванията на пазарите ще не престават да зависят от " политиките или неналичието им ", прилагани от Ердоган, защото той и неговата Партия на справедливостта и развиването към момента ръководят.

Пазарите може да реагират добре първоначално, само че инвеститорит имат потребност от отговори за бъдещето, отбелязва Инан Демироглу, икономист от " Номура " в Лондон, представен от " Блумбърг ". " Ще има ли още популизъм? Ще има ли рокада в кабинета? Ще има ли засилено националистическо въздействие, " пита той.

Внимание към кабинета и външната политика

Някои специалисти чакат промени в кабинета още тези дни, с цел да се укрепи доверието в ръководещите.

Нови избори за парламент и президент към този момент не наподобяват като мечтано решение, а и срещат опозиция от съдружния сътрудник на Ердоган.

Според " Хюриет дейли нюз " е по-вероятно вниманието да се измести върху външната политика - за Анкара е приоритет да опита да оправи връзките с Вашингтон, които минават през сложен стадий поради покупката на съветска техника и обещанието на Съединени американски щати да изключат Турция от програмата за изтребителите F-35. Тези въпроси се чака да бъдат наранени на срещата на Ердоган с американския му сътрудник Доналд Тръмп в Япония тази седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР