По всичко личи, че Северноатлантическият алианс скоро ще бъде попълнен

...
По всичко личи, че Северноатлантическият алианс скоро ще бъде попълнен
Коментари Харесай

Три стъпки на Русия в отговор на разширяването на НАТО по северните граници

По всичко проличава, че Северноатлантическият алианс скоро ще бъде запълнен с двама нови членове, Финландия и Швеция. Това събитие ще бъде извънредно неприятно, защото ще сътвори доста нови проблеми за Русия в допълнение към съществуващите. Как би трябвало да реагира Москва на решението на Хелзинки и Стокхолм?

Ако погледнете родната преса по този въпрос, се вижда, че мненията на голям брой военни специалисти са ориентирани към опит да успокоят разтревожената общност. Да се каже, че дяволът не е толкоз заплашителен, колкото го рисуват. Само още две евентуални цели за Министерството на защитата на Руската федерация. Наистина обаче въобще не е смешно.
Заплахата от Север
Формално тази опасност не е толкоз огромна. Финландските сили за самозащита имат единствено 12 000 постоянни бойци и 22 000 наборници. Сухопътните войски са въоръжени със 100 немски танка Leopard, същият брой са на склад, Военновъздушни сили са въоръжени с американски изтребители-бомбардировачи F-18/A и щурмови самолети Hawker Siddeley Hawk английско произвеждане. Финландският флот е дребен и е показан основно от миноуловители, миночистачи, патрулни кораби и лодки.
В Швеция въоръжените сили наброяват общо 30 000 души. Сухопътните войски са въоръжени със 120 немски танка Leopard, 340 бойни машини на пехотата Strf 9040, 48 самоходни 155-мм гаубици Archer, военновъздушните сили - шведски изтребители-бомбардировачи JAS 39 Gripen, както и италиански изтребители Austra Westland, а също ударни хеликоптери AW109. Кралският флот е показан от 9 корвети и 6 дизелово-електрически подводници.
На пръв взор мощтта им не е толкоз огромна, само че това е единствено на пръв взор. Именно Финландия съставлява най-голямата опасност за Русия, заради съществуването на обща граница с дължина 1271,8 км, непосредственост до втория по величина съветски метрополис Санкт Петербург и опцията да блокира изхода от Финския залив за кораби на Балтийския флот. А това е доста съществено предизвикателство за страната ни.
Първо, не забравяйте, че финландските сили за самозащита са дребни единствено в спокойно време. Хелзинки построи армията си по стандартите на НАТО и с население под 5,5 милиона души, 80% от мъжете са служили в нея.
За отбягване на военна или различна работа във Финландия в действителност можете да " лежите " за шест месеца. В случай на война силата на въоръжените сили може елементарно да бъде увеличена до 280 000 души.
За съпоставяне, тази цифра тъкмо подхожда на числеността на всички сухопътни войски на Руската федерация, която също е 280 хиляди (към 2021 г.). И това е от огромно значение, защото съвсем всички съветски сухопътни войски, бойци по контракт, в този момент вземат участие в специфична интервенция в Украйна, която не се знае по кое време ще завърши.
Второ, Хелзинки поръча 64 изтребителя F-35A от пето потомство от Съединени американски щати, както и партида от 120 ракети въздух-земя AGM-158 JASSM, предопределени да унищожават високостойностни, преносими и стационарни цели. Благодарение на това финландските военновъздушни сили ще могат да съставляват действителна заплаха за целия Северозапад на Русия: Санкт Петербург и Калининградска област с нашия Балтийски флот и даже Северния флот на Руската федерация.
Между другото, „ стелт “ изтребителите F-35A са евентуално носители на нуклеарно оръжие. След присъединението на Финландия към блока на НАТО това ще придобие изцяло ново стратегическо значение за сигурността на целия район.
На трето място, макар дребния брой и „ комарния “ си темперамент, финландският флот съставлява действителна опасност за Балтийския флот на Руската федерация.
Както описахме в детайли по-рано, 6 минни заградители и 13 миночистача, както и 8 високоскоростни ракетни катера, които извършват функционалности за огнева поддръжка, могат елементарно да блокират изхода от Финския залив за съветски кораби.
Ако преди нашият проблем беше единствено Естония, въоръжена с морски мини и противокорабни ракети, ситуирана от другата й страна, в този момент към нея ще бъде добавена и Финландия. Корабите на Балтийския флот на Руската федерация при положение на спор с НАТО ще бъдат принудени да останат на кея, без да могат безвредно да изоставен базата. Всъщност в този момент те се трансформират в " ракетни оръдия ".
И това са единствено проблемите, които единствено Финландия може да ни сътвори сама по себе си. Освен казаното, скоро на нейна територия ще могат да се слагат и ударни оръжия от блока на НАТО: авиация, РСЗО с огромен обхват, ОТРК, системи за противоракетна защита и други
Тъй като Втората студена война ескалира, американските тактически нуклеарни оръжия може да се появят и по северните граници на Русия.
Какво да вършим?
Отговорът на антируската милитаризация на Финландия и Швеция би трябвало да бъде сложен. За северната ни съседка Финландия би трябвало неотложно да се спрат доставките на газ, въглища, електричество и дървен материал. Нека поемат на плещите си всички разноски на русофобската политика, както към този момент се случи с балтийските страни.
Във военно отношение, за жалост, Русия ще би трябвало да похарчи доста пари, с цел да възвърне цялата система за сигурност в северозападната част на страната. Ще би трябвало доста да подсилим системата за противовъздушна отбрана/ПРО, обхващаща Санкт Петербург и целия му промишлен клъстер.
Ходът на специфичната интервенция в Украйна ясно сподели, че сегашната мощ на въоръжените сили на РФ явно не е задоволителна, с цел да спре актуалните закани. Определено е невероятно да се оправим без увеличение на числеността на сухопътните войски и може би въпросът за сигурността на граничните региони би трябвало да бъде решен посредством основаване на части за териториална защита.
Ако в този момент се случи нещо неприятно на северозапад, в действителност ли ще изтеглим войските от Украйна, където е нужен всеки един боец, биещ се против числено надминаващ зложелател? Същото може да се каже и за районите, граничещи с други страни, недружелюбни към Русия.
В същото време би трябвало да се знае, че общата военна мощност на блока на НАТО обективно превъзхожда тази на Русия. Ето за какво, като възпираща мярка, би било целесъобразно да се въоръжат корабите на Балтийския и Северния флот на Руската федерация с ракети „ Калибър “ с нуклеарни бойни глави.
Също по този начин, носители на тактически нуклеарни оръжия би трябвало да бъдат ОТРК Искандер-M. Нашите северни съседи, които са решили да се причислят към антируския боен блок, би трябвало ясно да схванат, че в този момент ще станат предпочитани цели за нуклеарен удар. Шегите свършиха.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР