По време на заседанието майката на убития по време на

...
По време на заседанието майката на убития по време на
Коментари Харесай

Обвиняемият за смъртта на граничния полицай Петър Бъчваров: Бях пиян, стрелях в светлината

По време на съвещанието майката на убития по време на осъществяване на служебните му отговорности изиска обвиненият Енгин Ергуван да я огледа в очите и да ѝ каже за какво е умъртвил сина ѝ, при изискване, че знае, че българските граничари не минават границата. Ергуван не го направи, съобщи. 

Днес пред турския съд свидетелствуване даде и военнослужещият Рашко Рашков . Той поддържа досегашни си показания, като ги добави, разказвайки за серия от стрелби по него, до момента в който се е опитвал да се скрие. Той самият също е отвърнал на стрелбата. Най-напред е стрелял с халосен патрон, а откакто стрелбата по него траяла, презаредил оръжието и минал на автоматизиран режим.

Рашков сподели пред съда, че това е било " брутално ликвидиране, осъществено по най-наглия метод ", както и опит за убийството против нещо.

Пред Рашко Рашков обвиняемият Енгин Ергуван сподели, че съжалява за това, което му е предизвикал, че е стрелял инцидентно против светлината и че е бил пийнал.

Въпреки че българската страна се отхвърли от претенциите си за имуществени вреди, съдът изиска да бъде изпратен списък и експертиза за тях.

На съвещанието участва и вътрешният министър Калин Стоянов, съпроводен от зам.-директора на Групово дело " Гранична полиция " Петър Джигов, " за да заявят цялостна поддръжка и съпричастност към роднините и околните на сътрудника, който почина при осъществяване на служебните си отговорности ". 

" Благодаря на сътрудниците от турската страна за извършеното доста интензивно, бързо и съответно следствие с интернационален темперамент. В рамките на една година те съумяха да го приключат и да внесат делото в съд. Вярвам на турското правораздаване. Животът е скъп, смятам, че ще има ефикасна неоправдателна присъда ", разяснява Калин Стоянов преди началото на съвещанието, представен от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

По-рано пред публицисти той сподели, че очаква ефективна неоправдателна присъда.  Следващото съвещание е на 6 февруари.

Вътрешният министър Калин Стовнов приказва пред публицисти пред съда в Одрин
Снимка: МВР

Граничният служител на реда Петър Бъчваров почина на 7 ноември 2022 година по време на дежурство по защита на българо-турската граница в региона на село Голям Дервент. Заедно със собствен сътрудник - военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата.

При огледа полицейският чиновник е ранен смъртоносно от патрон, изстрелян от посока Турция. По случая бяха арестувани двама турски жители от турските управляващи, а през днешния ден бе и второто съвещание по делото. Първото се организира на 12 октомври ().

Паметникът на починали при осъществяване на служебния си дълг гранични служители на реда в Елхово
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР