По време на сън невроните в мозъка се свиват и

...
По време на сън невроните в мозъка се свиват и
Коментари Харесай

Безсънието увеличава риска от Алцхаймер

По време на сън невроните в мозъка се свиват и това разрешава на организма да се очисти от натрупалите се отпадни субстанции. Но даже и една-единствена безсънна нощ, през която не сте спали, усилва количеството протеини в мозъка, които са свързани с заболяването на Алцхаймер, откри ново проучване по казуса.

Когато на участници в проучването не е било разрешено да спят в продължение на една нощ равнищата на скупчвания на бета амилоидните протеини са се нараснали. А точно този вид скупчвания са присъщи за страдащите от Алцхаймер, тъй като с течение на времето те стартират да пречат на естествената функционалност на мозъка.

Д-р Ехсан Коджори, който е водещият академик от екипа, изяснява: “Ние успяхме да покажем, че тези амилоидни плаки се натрупват извънредно бързо, от порядъка на даже една безсънна нощ. Тези резултати са съгласно предходни резултати в региона на болестта ”.

За задачите на проучването учените са набрали 20 здрави участници, на които им е било разрешено да спят естествен сън една нощ, само че са били лишени от сън по време на идната нощ. “Увеличаването на скупчванията са били особено изразени в тези области на мозъка, които дават отговор за паметта и мисленето.

Това включва хипокампуса, който е обвързван с паметта, и таламуса, който е значим разпределителен център за обработка и ориентиране на сетивната информация към другите други центрове в мозъка ”, разясняват от екипа.

Намаляването на размера на невроните е значително механичната причина мозъкът да не успее да се очисти от натрупващите се протеини, при положение на бодърствуване. Затова е извънредно значимо, поучават учените, в случай че забележите признаци за намаляване на паметта или други когнитивни дисфункции, да обърнете внимание и на пълноценния си сън през нощта.

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР