По време на гласуване във вторник, 12 декември, 313 депутати

...
По време на гласуване във вторник, 12 декември, 313 депутати
Коментари Харесай

Риши Сунак - куца патица?

По време на гласоподаване във вторник, 12 декември, 313 депутати от английската Камара на общините утвърдиха на второ четене по този начин наречения законопроект за „ сигурността в Руанда “ (говорим за експулсирането на незаконни имигранти в страна, подготвена да ги одобри като бежанци). 269 ​​гласуваха срещу, а повече от 30 депутати от ръководещата партия на торите се въздържаха.

Гласуването показва разделяне измежду консерваторите, които се опълчват на проекта на премиера Риши Сунак за депортиране на незаконни бежанци от Африка и Близкия изток.

Спешният законопроект, оповестен предходната седмица, беше дълго чаканият отговор на 43-годишния министър председател на единомислещото решение на Върховния съд през ноември, че депортирането на търсещи леговище в Руанда е нелегално съгласно интернационалното право. Защо този въпрос се издигна до висотата на британския Върховен съд?

Действията на държавното управление за контролиране на притока на имигранти в страната са под непоколебим публичен надзор, доста британци биха желали да се отърват от тях.

Не би трябвало да се не помни, че въпросът както за легалната, по този начин и за незаконната имиграция евентуално ще се трансформира в основен въпрос на парламентарните избори следващата година.

Въпреки „ Пировата победа “, Сунак не може да се счита за победител в разногласието с съперниците си. Първо, следва трето гласоподаване. Второ, протест в редиците на личната му партия. За Сунак идният ден Х може да реши политическата му орис.

Неговият проект предизвика вътрешнофракционни битки сред торите от заостреност, невиждана след Брекзит. Депутатите от левицата не са удовлетворени от обяснението на министъра на вътрешните работи Джеймс Клевърли, че Руанда, където " непотребните " търсещи леговище ще бъдат депортирани, е мястото на Земята, където се съблюдават човешките права и интернационалното право. Десните пък упорстват за по-твърд език.

Следователно държавното управление ще би трябвало, нагледно казано, да се промъкне сред Сцила и Харибда на финалния избор. Твърде рано е за премиера Сунак да лежи на лаврите си, защото неговите политически съперници дадоха обещание да се борят с проекта на държавното управление след коледните празници.

Както във Франция, дебатът за имиграцията дестабилизира английското държавно управление. Риши Сунак може, несъмнено, да има поддръжката на едва болшинство в Уестминстър, само че неговата Консервативна партия към този момент е разграничена по отношение на политиката за изпращане на търсещи леговище в Руанда, когато това е крайъгълен камък на тактиката на Даунинг Стрийт за попречване на незаконните мигранти, пресичащи Ламанша от влизане в страната с потребление на налични средства на лична отговорност и риск.

Законопроектът за „ сигурността в Руанда “ разгласи източноафриканската страна за „ безвредна “ за търсещите леговище лица, отхвърлени от Албиона.

Даунинг стрийт го измисли по неотложност в опит да заобиколи решението на Върховния съд от 15 ноември, че проект за депортиране на търсещи леговище лица, пристигнали в Обединеното кралство с дребни лодки до Руанда, е противозаконен.

Съдиите единомислещо взеха решение, че съглашението съставлява забележителен риск жалбоподателите да бъдат депортирани от Руанда в страната им на генезис, защото правосъдната система на страната не дава задоволително гаранции за правата им.

Договорът от Руанда, иницииран преди този момент от държавното управление на Борис Джонсън и подписан през 2022 година от Лондон и Кигали, към момента е противоречив. По-специално, подобен престиж като архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби го назова „ безчовечен “.

Той в никакъв случай не беше прибавен заради голям брой правни проблеми. Сунак реши, че договорът би трябвало да работи като възпиращ фактор за евентуални бежанци, пресичащи нелегално Ламанша.

Размириците (вот на съмнение към държавното управление!) на Downing Street 10 бяха толкоз мощни, че министър-председателят незабавно отзова министъра по енергийната сигурност Греъм Стюарт от Дубай, където той представляваше Обединеното кралство на финалните договаряния на COP28, с цел да подсигурява, че не нито един глас на поддръжка в Камарата на общините няма да бъде изгубен.

И до момента в който непосредствената заплаха за Риши Сунак е отминала към този момент, бунтовниците на торите към този момент предизвестиха, че ще изискат обилни промени преди третото четене през януари 2024 година

Има и друго измерение на сметката: непостижимите разноски за хазната на Негово Величество крал Чарлз III. Лондон е заречен на Кигали £400 милиона, макар че до момента там не са изпратени търсещи леговище.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър, за които се счита, че ще завоюват и ще се върнат на власт на идващите парламентарни избори през 2024 година, даде обещание да се отърве от „ срамната договорка “ с Руанда.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР