По-висока такса „смет” ще плащат гражданите на Монтана през 2020

...
По-висока такса „смет” ще плащат гражданите на Монтана през 2020
Коментари Харесай

Брадва! В Монтана вдигат такса смет с 25%, от БСП са против

По-висока такса „ смет” ще заплащат жителите на Монтана през 2020 година С 20 гласа „ за”, 9 „ против” и 3 „ въздържал се” общинските съветници одобриха таксата боклук да е 3,86 промила върху данъчната оценка на парцелите. Така при 100 % осъществяване би трябвало да бъдат събрани 5 467 000 лева
Те ще бъдат харчени за събиране, транспортиране и неутрализиране на битовете боклуци, както и за поддържане на чистотата в града и обитаемоте места в общината. Най-много - 2 630 000 лева, са планувани за разчистване на улици, паркове и публични места. За изследване, планиране, употреба и мониторинг на депата за битови боклуци в това число и отчисленията по Закона за ръководство на отпадъците са планувани 1 800 000 лева За обезпечаване на съдове за предпазване на битови боклуци 257 000 лева и за събиране и превозването им до депото 782 000 лева
В съвсем едночасовия спор Валентин Петров от групата „ Национална движение „Симеон Втори" – Движение за права и свободи “ попита, дали не е допустимо преди да бъде признат новия размер за такса „ смет” „ още малко да се поразмисли” и тя да бъде разисквана по-детайлно.
От Българска социалистическа партия пък обявиха, че не поддържат предлагането. В изявлението си Камелия Трифонова обърна внимание, че наложителния разбор на разноските за непорочност и поддържане на публичните площи и паркове не е възложен на съветниците. „ Преди две години такса боклук е нараснала с 50 % и не е ясно дали са употребявани всички благоприятни условия за усъвършенстване на разноските. И даде няколко образеца: за гориво с цена 2,50 лв/л, 500 000 лева за разчистване и поддържане на парковете, 9,21 лв/ч за ръчно метене на улиците.”
В отговор доктор Л. Джурджов от ГЕРБ попита: Искаме ли да живеем в европейски град и напомни, че всяко нещо си има цена и тя би трябвало да бъде платена.”
Кметът Златко Живков аргументира предлагането си главно с нарасналата екотакса, която всички общини в страната заплащат за депонирането на боклуци. В момента Монтана дължи 1,2 млн. лева за това, а следващата година екотаксата скача от 57 на 69 лева
„ Това значи, че ще ни трябват още пари и те би трябвало да бъдат платени”, акцентира няколко пъти кметът. „ Подкрепата Ви е нужна, само че осъществяването е тежко бреме”, съобщи в умозаключение Живков. И добави, че не може да има връщане обратно.
Подробната проект – сметката с приложения за дейностите и разноските по тях е оповестена на интернет страницата на община Монтана.
В началото на съвещанието съветниците утвърдиха предложение за кандидатстване с план по „ Красива България” за обезпечаване на енергоспестяващи ограничения на детска ясла 2 в жк „ Пъстрина”. Общата стойност на плана е 277 000 лева, като 70% от сумата обезпечава общината, а 30 % „ Красива България”.
Съветниците утвърдиха предлагането инж. Иво Иванов да съставлява община Монтана в общото заседание на НСОРБ, като другият представител на общината е кметът Златко Живков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР