По-вероятно е смърт да застигне чиновник, отколкото уволнение. Това е

...
По-вероятно е смърт да застигне чиновник, отколкото уволнение. Това е
Коментари Харесай

По-вероятно е един чиновник да умре, отколкото да бъде уволнен или съкратен

По-вероятно е гибел да застигне служител, в сравнение с уволняване. Това е изводът, който е изработен въз основа на отчет, показан от заместник-министър ръководителят по ефикасното управление Калина Константинова.

" През 2021 година са прекъснати общо 3695 служебни правни отношения, като 43% от тях са по взаимно единодушие, 18% заради добито право на пенсия, само 1% или тъкмо 37 души за една година са с прекъснати правни отношения заради дисциплинарно уволняване и единствено 2% или 78 души заради редуциране на длъжността. Това значи, че пет пъти по-вероятно е един чиновник да откри гибелта си, до момента в който работи в държавната администрация, от това да бъде дисциплинарно уволнен и два пъти по-вероятно да бъде скъсен от работа. “ Това споделя Константинова на съвещание на Министерския съвет в края на юни, сподели информация на " Флагман “ със стенограмата.

Тогава е приет Доклад за положението на администрацията през 2021 година

" Обобщените данни от администрациите: основната щатна бройка по организационен устав към 31 декември 2021 година е 143 381 щатни бройки, като незаетите са близо 8%, трайно незаетите, т.е. повече от 6 месеца, са към 4%. По тези критерии се съди за това от кое място може най-бързо да се откри някакъв тип оптимизация поради обстоятелството, че в случай че са трайно незаети, евентуално няма потребност от тях “, споделя още вицепремиерът Константинова.

Съгласно годишния отчет на Европейската комисия за 2021 година по отношение на възнагражденията и пенсиите на чиновниците в страните членки на Европейски Съюз, за чиновниците от централната администрация в България се наблюдавал ръст от 10.4% на действителните чисти хонорари към 1 юли 2021 година по отношение на същата дата 2020 година

" Също по този начин през последните години преобладават много високи оценки на осъществяване на длъжността. 98.8% от оценките на държавните чиновници са позитивни, дава отговор или надвишава условията, и единствено 1.13 % са негативни, т.е. не дават отговор на условията. От тези резултати можем умерено да заключим, че или администрацията оперира на едно извънредно високо равнище, което надвишава упованията на ръководителите, или методът на оценяване е признат малко проформа и не се ползва напълно правилно “, разяснява Калина Константинова.

" По данни от отчета за 2021 година от съда са възобновени на работа 154 чиновници, от които 111 са възобновени на предходната си служба, това са 72.8%. По данни от отчета за 2020 година 213 души са били отстранени от работа заради дисциплинарно уволняване или редуциране от длъжността. Тоест от 213 отстранени души 154 чиновници са върнати на работа от съда, което е 73% от целия брой на съкратените чиновници. Това е също още един проблем, който има за това, че е горе-долу невероятно да бъдат съкращавани при разкриване на нарушение или не обосновава добре.

От отчета се забелязва притеснителна статистика по отношение на и възрастта на чиновниците. Само 6% от чиновниците са на възраст до 29 години, за контрастност 9% или двойно повече са чиновниците на възраст над 60 години.

Друг проблем, който се вижда в отчета, е с доста сериозните разлики сред минималната и оптималната съществена заплата за сходни позиции, като да вземем за пример минималната заплата за шеф на дирекция е 850 лв., оптималната е 6450 лв., което е разлика от близо 8 пъти. В администрацията на министерствата също има големи разлики, изключително при позицията държавен специалист – минималната заплата за тази позиция е 960 лв., а оптималната 4364. Това е разлика от четири и половина пъти за една и съща позиция в друго министерство. Знаете, че в други страни държавната администрация има почти идентични равнища във всички администрации, тъй като презумпцията е, че идентичен тип експертиза се изисква, въпреки спецификата, която е секторна. Подобни грандиозни разлики се следят и при управителните длъжности в министерствата “, споделя вицепремиерката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР