По въпроса със затворите се стига до един парадокс –

...
По въпроса със затворите се стига до един парадокс –
Коментари Харесай

Журналист: Назначенията в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са изцяло политически

По въпроса със пандизите се стига до един абсурд – от една страна политиците не обичат тематиката за местата за отнемане от независимост или я обичат единствено в популистка посока – да усилват наказванията, в това време те не желаят да се ангажират с тематики като възстановяване на изискванията за работа в местата за отнемане от независимост, увеличение на финансовия и човешки потенциал на тези институции, тъй като тази тематика доста мъчно може да се "продаде “ на хората. Това разяснява за БНР Росен Босев, публицист от вестник "Капитал ".

Назначенията в тази система – Главна дирекция "Изпълнение на наказванията “, в това число и администрацията на Централния затвор, са напълно политически и зад тях стоят напълно корупционни схеми. Няма безусловно никаква логичност всяка политическа мощ да си върви с ръководителя, а да не се разчита на един експертен потенциал. Какво имам поради? За обезпечаване на изхранването и отопляването на хората в местата за отнемане от независимост има публични поръчки, по които реализатори не са компании, които действително вземат участие в този пазар на хранителни артикули и по този начин нататък. Това е нещо, което властта отхвърля да види. При всяка промяна на политическата мощ, която ръководи, се сменят и изпълнителите на тези поръчки, и надлежно възложителите, съобщи Босев.

До огромна степен всички тези проблеми, които през годините надзирателите поставяха, пробвайки се да водят разговор с ръководещите, се дължат на отношението на обществото и на политиците, разяснява правосъдният кореспондент на БНР Силвия Великова.

Има един абсурд – българите желаят всички да са в пандиза, а въпреки това не желаят в тези затвори да има естествена защита, т.е. да дават пари за това. Години наред се е говорело за това в какви условия живеят лишените от независимост, само че доста по-малко някой се интересуваше по какъв метод живеят хората, които ги пазят. През последните два месеца доста пъти чиновниците в пандизите обясняваха в какви условия работят, какви условия за отмора имат, само че никой не ги чу. Самите те споделяха, че сега пандизите и арестите в страната се охраняват на мускули, сподели още Великова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР