Хората се поздравяват с думи, ръкостискане и помахване или целувка.

...
Хората се поздравяват с думи, ръкостискане и помахване или целувка.
Коментари Харесай

Слоновете се поздравяват по много начини

Хората се поздравяват с думи, здрависване и помахване или целувка. За разлика от тях слоновете употребяват необятен набор от сигнали, които комбинират според от вниманието, което получават от своите себеподобни, заяви Агенция Франс Прес.

Екип от Катедрата по поведенческа и когнитивна биология към Виенския университет разказва в сп. Communications Biology разнородните сигнали, с които " слоновете се поздравяват един различен със характерни жестове и вокализации ". Те " са ориентирани към даден субект и тяхната модалност зависи от положението на образното внимание на получателя ".

Трудността да се следи от близко самостоятелното държание в група диви слонове довежда откривателите до дребна колония от девет отчасти затворени саванни слона, мъжки и женски, в резервата " Джафута " в Зимбабве. Учените стартират със съставянето на репертоар от информационни сигнали на животните. Те включват акустични сигнали (сред които най-често срещано е ръмженето), образни сигнали (по-специално придвижвания на ушите, главата и опашката), тактилни сигнали (чрез търкане или контакт сред тях), обонятелни сигнали (като уриниране или тайни от жлезите) и даже сеизмични сигнали (с удари с крайник по земята).

След това екипът записва и кодира повече от 1200 сигнала, една пета от които са вокализации, по време на общо 89 срещи, регистрирани в продължение на два месеца. Обонятелни сигнали, свързани с уриниране, дифузия или секреция от жлези, са налице в съвсем три четвърти от срещите.

При тези срещи постоянно е имало композиция от сигнали, като най-често срещаната е комбинация от ръмжене и пърпорене с уши, следвана от ръмжене, съпроводено с неподвижни уши.

В дивата природа мъжките избират да употребяват хоботите си и да ги насочват към ароматичните органи (задните или темпоралните жлези на главата) или единствено да ръмжат и хъркат. В резервата мъжките са се държали по-скоро като женските: със " комплицирано другарство ", съчетаващо няколко сигнала и засилващо хипотезата на откривателите, че сходно държание " служи за подсилване на обществените връзки ". 

Съществен аршин за определянето на една връзка като преднамерена е тя да е ориентирана към избрана публика. Учените обаче още не могат да кажат дали поредността на сигналите има някакво значение, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР