По-рано днес Северна Корея е изстреляла над 200 артилерийски снаряда

...
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля артилерийски снаряди към граничен остров близо до Южна Корея

По-рано през днешния ден Северна Корея е изстреляла над 200 артилерийски снаряда покрай морската си граница с Южна Корея (остров Йонпьонг ), оповестиха военните сили от Сеул. След това Южна Корея е наредила на цивилното население да потърси леговище на острова, а по-късно е провела свои лични учения с артилерийски огън , заяви „ BBC “.

Властите на Южна Корея разкритикуваха остро този ход, като го дефинираха като „ провокативен акт “ .

През 2010 година севернокорейската артилерия още веднъж обстреля десетки пъти остров Йонпьонг, при което починаха четирима души. Артилерийските снаряди, изстреляни през днешния ден, сред 09:00 и 11:00 ч. локално, не са навлезли на южнокорейска територия, защото всички те са паднали в буферната зона сред двете страни. Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея рапортува, че случаят не е предизвикал никакви вреди на народа или военните сили, само че добави, че актът заплашва мира на Корейския полуостров и покачва напрежението.

Обстрелът беше осъществен след предизвестията на Пхенян, че построява военния си боеприпас, защото е в подготвеност за война , която „ може да избухне когато и да е “ на полуострова.

Властите на близкия остров Баенгньонг също оповестиха, че там е била издадена заповед за евакуация .

Провокативният акт беше сбъднат месеци откакто Северна Корея разгласи желанията си да приключи изцяло военното съглашение си с Южна Корея, което имаше за цел да усъвършенства връзките сред двете народи. Отношенията сред тях се изостриха в допълнение, откакто във вторник Пхенян разгласи, че сполучливо е изстрелял шпионски спътник в космоса. Това докара до отчасти преустановяване на съглашението от страна на Южна Корея, която съобщи, че ще възобнови полетите за наблюдаване по границата. След това Пхенян на собствен ред съобщи, че ще отдръпна всички ограничения, „ подхванати за попречване на боен спор във всички сфери, в това число наземна, морска и въздушна “ , и ще разположи „ по-мощни въоръжени сили и военни уреди от нов вид “ в граничния район.

Както е известно обаче, Северна Корея наруши пакта неведнъж през двете години преди този момент, като изстреля ракети и артилерийски снаряди в морето по посока на Южна Корея. Поради това някои анализатори настояват, че формалното отдръпване на Пхенян от договорката може да не докара до сериозна смяна.

Остров Йонпьонг , на чиято територия е построена военна база , а цивилното население се състои едвам от към 2000 души, се намира на 3 км от противоречивата морска граница в Жълто море и на 12 км от севернокорейския бряг. През годините той е бил сцена на яростни военноморски конфликти сред Северна Корея и Южна Корея. През 2010 година двама военнослужещи и двама цивилни жители изгубиха живота си, откакто Северна Корея изстреля десетки артилерийски снаряди към острова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР